Kultura

Na Velikoj sceni odigrana posljednja ovogodišnja premijera ‘Svinje’

Na Velikoj sceni dubrovačkog teatra u petak je odigrana posljednja ovogodišnja premijera – duodrama ‘Svinje’ Tomislava Zajeca, a u režiji Hrvoja Korbara. Glavne uloge utjelovile su Izmira Brautović i Marija Šegvić kao sestre iz mjuzikl iz života na farmi.

Sestre koje djeluju kao svojevrsni antipodi, istovremeno jedna drugoj bivaju i mučiteljice i spasiteljice te prokazuju kako zapravo jedna bez druge ne mogu. Kroz tu ideju neizdržive međuovisnosti, otvara se i perspektiva na nezaustavljivi konzumerizam koji je vječno u potrazi za nečim ‘većim’, ‘boljim nego li je trenutno’ kao i ‘talentiranijim’ – a znamo kako ponude ima sve dok je prisutna i najmanja potražnja.

Dvije sestre – Ibru, okarakterizirana kao autoritativna gospodarica, i Mala Ibru, nesigurna duša rastrgana u vječnoj potrazi za smislom, dane krate gojeći svinje na farmi jednako posvećeno kao što otimaju i ubijaju profesore iz grada koji se iznova pokazuju nedostatnima za dijapazon interesa mlađe sestre. Uhodano i veoma rutinizirano životarenje ritmično se razlaže kroz red ‘pjesme i plesa’ i red ‘hladnokrvnih ubojstava’ koja se odvijaju u pozadini, što naposljetku sačinjava groteskan i crnohumorni perpetum mobile.

Paolo Tišljarić potpisuje scenografiju predstave, izbor kostima i oblikovanje rasvjete, Matea Bilosnić je oblikovateljica scenskog pokreta, Žarko Dragojević je autor glazbenih brojeva, Ines Tričković je vokalna suradnica/aranžerka, a Anamarija Obradović je suradnica scenografa.

Reprizne izvedbe su na rasporedu 12., 18. i 19. prosinca s početkom u 20 sati.

Pročitajte još

Volite knjige? Dođite na buvljak u Dubrovačke knjižnice ili vratite omiljeno štivo bez plaćanja zakasnine

Dulist

Ivona Michl vršiteljica dužnosti ravnateljice Dubrovačkih muzeja?

Dulist

PRIKAZAT ĆE VRIJEDNU ZBIRKU ‘Bukovac iz tamne komore’ u Muzejima i galerijama Konavala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija