Zanimljivosti

NA PLATOU LAZARETA Gostujuća izložba povodom 500. obljetnice smrti Marka Marulića

marko marulic

Na platou Lazareta ovog utorka u 12 sati otvorit će se Muzeja grada Splita ‘Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina’.

Povodom 500. obljetnice smrti Marka Marulića (1450. – 1524.). Izložbom se želi istaknuti značaj splitskog začinjavca u hrvatskoj i europskoj književnosti te ukazati na aktualnost i svevremenost jednog od najvećih sinova Splita, upravo u godini posvećenoj Marku Maruliću.
Kombinacijom teksta i ilustracija prezentirane su teme kroz koje se posjetitelji upoznaju s povijesnim i političkim prilikama Splita u Marulićevo doba kao i europskim povijesnim okolnostima. Predstavljena je obitelj kao i životni put Marulića te njegovo književno stvaralaštvo na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku. Na posebnim panoima obrađena su najpoznatija i najčitanija djela:  Institucija,  Evanđelistar, Davidijada, Judita te Pismo papi Hadrijanu VI.
Zasebni panoi sadržavaju zanimljivosti odnosno pikanterije i anegdote vezane za Marulića – od boravka u zatvoru i tvorca riječi psihologija do upisa njegovih djela na indeks zabranjenih knjiga. Posjetitelji će moći saznati koje su poznate svjetske ličnosti čitale Marulićeva djela kao i kome je Marulićev opus bio inspiracija pri pisanju.

Na panoima se nalaze i QR kodovi koje posjetitelji mogu skenirati pomoću pametnih telefona, a upućuju na različita mjesta koja su povezana s Marulićevim životom.

Dubrovačko gostovanje izložbe organizira Dubrovačka baština u sklopu obilježavanja Godine UNESCO-ve svjetske baštine u Dubrovniku. Izložba će biti postavljena na platou Lazareta od 17. do 30. rujna 2024. godine.

Pročitajte još

Dođite i prisjetite se kako je to bilo u Omladinskoj lađi Lazareta kasnih 70-ih i 80-ih

Dulist

JURICA GALIĆ JUKA Treći dio putopisa o Konavlima, pogledajte!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1843. Grad uzdrmao snažan potres

Dulist