Aktualno

Na magnetsku rezonancu čeka se 150 dana

Na magnetsku rezonancu čeka se 150 dana

Dostupnost zdravstvene zaštite sve je lošija, a na neke se pretrage čeka i mjesecima, zaključak je Udruge hrvatskih pacijenata, koja je reagirala nakon što je ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio rezultate elektroničkog naručivanja pacijenata, ocijenivši ih pozitivno,

donosi portal Slobodne Dalmacije..

– Neki dan nas je kontaktirao mladi čovjek, srećom zaposlen, ali se razbolio i nalazi se na bolovanju. Naručen je na pregled za 21 dan i potreban je nalaz MR. Kad je pokušao dobiti termin rečeno mu je da se čeka više od 150 dana – pišeu dopisu kojeg je uputio predsjednik UHP-a Mario Drlje.

On je izrazio zabrinutost i zbog najave uvođenja strogih kontrola upućivanja na pretrage CT-om i magnetnom rezonancijom. Smatra kako  se radi o pritisku na liječnike specijaliste koji savjesno obavljaju svoj posao.

– Tko oboljelima može jamčiti da neće ostati zakinut jer su zdravstveni djelatnici pod pritiskom i u strahu od kazni ako prekorače zadane limit – ističe UHP.

Udruga smatra da je u hrvatskom zdravstvu započela tajkunizacija i komercijalizacija, te traži referendum na kojem bi se građani Republike Hrvatske izjasnili kakvo zdravstvo žele, privatno ili javno.

– Odluka na referendumu riješila bi sve, po nama lažne, dileme između privatnog i javnog zdravstva i stavila politiku u poziciju da doista služi svojim građanima uvažavajući njihovu volju – zaključuju.

Pročitajte još

Potrebica: Prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara započeto na žrtvi u Domovinskom ratu traje i trajat će

Dulist

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist

Svjetski je dan slobode medija

Dulist