Županija

Na Lastovu se provodi projekt očuvanja ugroženih morskih ptica

Na Lastovu se provodi projekt očuvanja ugroženih morskih ptica

U petak, 3. svibnja u 11 sati na Pjevoru na Lastovu kroz animacijske aktivnosti za djecu i lokalno stanovništvo te kratku prezentaciju aktivnosti bit će predstavljen projekt ‘LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu’.

Riječ je o jednom od 40 projekata na razini Europske unije koji je u 2018. sufinanciran sredstvima LIFE Programa Europske iz potprograma LIFE Priroda i biološka raznolikost. Također, ovo je jedini projekt iz tog potprograma odobren u 2018. za Hrvatsku u kojem je vodeći partner iz Hrvatske i prvi LIFE projekt koji će biti vođen od strane hrvatske nevladine organizacije. Projekt je započeo 1. rujna 2018., a završit će 31. kolovoza 2023. Provodi ga udruga BIOM zajedno s partnerima Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Javnom ustanovom Park prirode Lastovsko otočje i BirdLife Malta.

Cilj projekta je identificirati morska područja u južnom dijelu Jadrana važna za 3 vrste morskih ptica (sredozemni galeb, kaukal i gregula), procijeniti glavne prijetnje koje utječu na njihove populacije te definirati i provoditi aktivnosti koje će ih ublažiti.

Naziv Artina potječe od lokalnog lastovskog naziva za gregulu, koja je ujedno i endem Sredozemlja, a s obzirom da gnijezdi samo u središnjem dijelu Jadrana, njezina populacija je pod velikim pritiskom. Projektno područje je vrlo važno ne samo za gregulu, već i za kaukala i sredozemnog galeba čije populacije na tom području čine do 70 posto, odnosno 100 posto ukupne populacije prisutne u Hrvatskoj

Sve tri vrste su isključivo morske i na kopno, odnosno otoke, dolaze samo radi gniježđenja te su uvelike ugrožene prisutnošću predatora poput štakora i mačaka, dok je sredozemni galeb ugrožen i zbog kompeticije oko staništa s galebom klaukavcem. Potencijalne prijetnje su i morski otpad te slučajni ulov prilikom ribolova.

Projektno područje obuhvaća dva područja unutar ekološke mreže (Natura 2000) Lastovsko otočje i Pučinski otoci, odabrana su zbog svoje važnosti za ugrožene vrste morskih ptica obuhvaćenih projektom.

Ukupan proračun projekta LIFE Artina Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu iznosi 1.921.387 €, a sufinanciran je sredstvima LIFE Programa Europske unije pod brojem ugovora LIFE17 NAT/HR/000594, dok je na razini Hrvatske sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte još

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist