Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1945. Umro projektant Šeherezade, Austrijanac Alfred Keller

seherezada 01

Možda niste znali, ali spektakularnu dubrovačku vilu ‘Šeherezada’, nazivanu i dubrovački ‘Taj Mahal’, 1927. projektirao je austrijski arhitekt Alfred Keller i to prema željama njenog vlasnika, ukrajinskog bankara, Židova, Vilima Zimdina. On je za svoju mlađahnu ljubavnicu htio, i tako naložio arhitektu, u samo dvije godine sagraditi palaču poput one iz 1001 noći. U tome je uspio ali imao je i brojne druge planove za okolno područje koji su propali jednako kao i velika ljubav.
Keller je rođen u Grazu 1875.godine a sudjelovao je u austrougarskim podvizima građenja velikih hotela na jadranskoj obali, između ostaloga u Splitu, Trogiru, Dubrovniku i Trstenom. Temeljno obilježje njegova rada, po čemu je isti i prepoznatljiv, bilo je povezivanje lokalne graditeljske tradicije sa slikovitim elementima zakašnjele secesije.
Alfred Keller umro je u Beču 8. ožujka 1945. godine a u njegovom remek djelu – Šeherezadi – uživali su naročito bračni i glumački par Elizabeth Taylor i Richard Burton te brojne druge holivudske i sportske zvijezde poput Ronalda.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist