Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1834. U Cavtatu rođen Baltazar Bogišić

Cavtat Bogišić

Znameniti pravni znastvenik, jedan od navećih hrvatskih bibliofila Baltazar Bogišić rođen je 20. prosinca 1834. u Cavtatu. Srednju školu završio je u Veneciji, studirao po brojnim europskim sveučilištima te doktorirao pravo i filozofiju. Čitav je život proučavao pravo i običaje slavenskih naroda te je izradio jedan od najreprezentativnijih zakona u Europi. Naime, na poziv kneza Nikole I. Petrovića napisao je građanski zakonik za Crnu Goru. Šteta da njegovo poznavanje narodnih običaja, prava i jezika nije iskoristila njegova, naša zemlja. Jer ovaj se zakonik i danas na pravnim fakultetima predstavlja kao primjer kako zakone treba pisati. Vodeći računa o stupnju razvoja naroda, duhu vremena, jeziku, paralelno inkorporirajući u njega suvremene pravne standarde. Knez Nikola, oduševljen Zakonikom koji je stupio na snagu 1888. godine, Bogišića je imenovao ministrom pravosuđa. Tu je funkciju obnašao od 1893. do 1899. godine.
Bogišić je bio redoviti član tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti od njenog osnutka 1867. godine te je dobio brojna značajna europska priznanja za svoj rad.
Zadnjih godina života djelovao je kao privatni učenjak u Parizu gdje je objavio više radova o pravno-povijesnoj problematici Dubrovnika.
Njegovom smrću 24. travnja 1908. izumire cavtaska loza obitelji Bogišić a on je svu svoju vrijednu imovinu oporučno ostavio cavtatskoj općini i ona se čuva u Institutu HAZU u Cavtatu. Uključuje, između ostaloga, knjižnicu s osamnaest tisuća svezaka. Njegov spomenik nalazi se u rodnom mu Cavtatu.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist