Aktualno

Muzealci traže reviziju izbora Vesne Delić Gozze

Muzealci traže reviziju izbora Vesne Delić Gozze

Hrvatskog muzejskog društva uputilo je Gradu Dubrovniku mišljenje o izboru i razrješenju ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik.

Njihovo reagiranje donosimo u cijelosti:
– Osnovom napisa i informacija u medijima, kao strukovna udruga muzejskih djelatnika Hrvatske, izražavamo nezadovoljstvo načinom izbora ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik (UGK). Razlog našem reagiranju je Odluka o imenovanju ravnateljice UGK suprotna mišljenju i prijedlogu stručnih vijeća ustanove i Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika. Muzejska zajednica upoznata je s izuzetno kvalitetnim stručnim radom i organizacijskim sposobnostima kolege Antuna Maračića o čemu svjedoče brojna reagiranja pojedinaca muzealaca, umjetnika, stručnih muzejskih tijela, stručnih udruga , ustanova i Ministarstva kulture.

Donošenje odluke suprotne stručnim tijelima u konačnici rezultira narušenim međuljudskim odnosima i nanosi štetu samoj ustanovi, ali i cijeloj zajednici kroz javno djelovanje i promicanje likovne umjetnosti kako u Hrvatskoj tako i na međunarodnoj razini. Dovodi se u pitanje smislenost provođenja zakonske regulative i daje se prednost kadroviranju i političkim interesima. Napominjemo, da je Umjetnička galerija Dubrovnik prema misiji djelovanja izuzetno baštinski respektirana ustanova te da je za kvalitetu javnog djelovanja nužna visoka razina stručnog znanja.

Prema gore navedenom i s ciljem kvalitetne promocije hrvatske baštine i zajedničkih interesa muzealaca tražimo reviziju Odluke o imenovanju i razrješenju ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik s uvažavanjem prijedloga stručnih vijeća – napisala je predsjednica HMD-a Milvana Arko Pijevac, muzejska savjetnica.  

Pročitajte još

PERICA MARTINOVIĆ Volim Zagreb, ali pravo doma je ‘ođe’, u Gradu!

Ivana Mijić Vulinović

LJETNIKOVCI NA PRODAJU Od ruševine ispod Bourbona do tvornice paste na Ombli

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist