Aktualno

Mostom od brodica spojen sjever i jug zemlje

most4

Sat vremena nakon najavljenog okupljanja, točno u deset sati, spojene su Komarna i Brijesta, i na taj način je povezan hrvatski teritorij, i to mostom od plovila, brodica, barki i lađa.  

Premoščivanje je obznanio Knez Domagoj sa svojim strijelcima privezavši čvor konopca koji je krenuo od Brijeste i Komarne, nakon čega je ispaljenja signalna raketa.

Neretvanski lađari i braniteljske udruge, okupivši 300 – injak brodica, sagradili su Pelješki most u dužini od 2, 5 kilometara. Upučen je i proglas Vladi da se ne trguje hrvatskim teritorijem.

Nakon povezivanja predstavnici projekta „Bilo naroda-gradimo most“ uputili su priopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti:

– "Poštovani sudionici, graditelji Mosta, dragi gosti,
 Povezali smo Hrvatsku! Osjetili bílo naroda pa hrvatsko srce od danas punije kuca!
Gradnjom ovoga mosta od brodica, lađa i brodova pokazali smo da da Hrvatska može i mora biti cjelovita. Ali tek izgradnjom čvrstog  Mosta jugu Hrvatske konačno ćemo riješiti problem trajne izoliranosti od ostatka države, a poluotok Pelješac i otoci doživjeli procvat i prosperitet, prije svega u turizmu budući da izgradnja Pelješkog mosta nema alternative i jedino je trajno rješenje problemâ koji odavno ima pučanstvo cijele Dubrovačko-neretvanske županije.
Danas, u nedjelju 9. rujna 2012. godine u 9.00 sati nastavili smo izgradnju Pelješkog mosta od Komarne do Brijeste. Lađama, brodicama i brodovima spojili smo hrvatsko kopno i poluotok Pelješac i time simbolički iskazati nepodijeljenu volju naroda za izgradnjom Pelješkog mosta. Povezali smo Splitsko-makarsku nadbiskupiju i Dubrovačku biskupiju.

I stoga – u ime Stožera za izgradnju Pelješkog mosta – zahvaljujem svima. Prvo – hrvatskim braniteljima, koji su prije dva desetljeća spriječili potpuno presijecanje Hrvatske a danas ju povezali i učinili po prvi put jedinstvenom i cjelovitom. Oni su tu danas sa svojim očevima, sinovima i unucima.
A ovdje su danas ne samo svi hrvatski naraštaji već i Hrvati iz svih dijelova Lijepe naše – od Međimurja, Slavonije, Savudrije – do samog jugoistoka. Također i Hrvati iz dijaspore.

Hvala također našim gostima, predstavnicima vlasti i političkih stranaka koji su danas s nama, predstavnicima medija koji izvještavaju, udruzi hrvatskih „Zavjet“, Udruzi lađara Neretve, udrugama Specijalne policije i zbora gardijskih brigada, Hrvatskom svjetskom kongresu, kao i nizu drugih nevladinih udruga i konačno – svim građanima koji sagradiše živi most.

Stoga najoštrije prosvjedujemo zbog posljednjih izjava visokih dužnosnika o prepuštanju hrvatskog teritorija jer bi to zauvijek onemogućilo  povezivanje juga Hrvatske a time i samu izgradnju Mosta. Stoga najozbiljnije upozoravamo Vladu i Sabor koji najavljuju da će na sjednici 19. rujna – dakle za 10 dana – napraviti poguban presedan odricanjem dijela teritorija što je suprotno Međunarodnom pravu, Ustavu RH a po članku 132. Kaznenog zakona predstavlja veleizdaju za koju je predviđena kazna do 40 godina zatvora.

Davni san postaje stvarnost. Gradimo Most, povežimo Hrvatsku!“- ističe se u priopćenju kojeg potpisuje dopredsjednik Boris Mužanović.

foto: eMetkovic.com / Mislav Gluščević

 

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist