Aktualno

Mons. Roko Glasnović: ‘Ako istinski nasljedujemo Kristov put i našega Parca, bit ćemo svi Vlahovi ljudi’

Mons. Roko Glasnović: 'Ako istinski nasljedujemo Kristov put i našega Parca, bit ćemo svi Vlahovi ljudi'

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović poslao je poruku štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu. Prenosimo je u cijelosti.

Dragi štovatelji svetoga Vlaha u domovini i inozemstvu, poštovani pomorci, draga braćo i sestre!

„Velika nam djela učini Gospodin: opet smo radosni” (Ps 126, 3) jer i ove godine možemo zajedno biti i u našemu Gradu prigrliti sve one koji će pohrliti na Festu iz mnogih krajeva ili se vratiti, makar taj dan, svome domu. Vjera u Krista stvara novu obitelj, povezuje sve ljude vezom kršćanske ljubavi. U Kristu nismo tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani smo svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostola i proroka (usp. Ef 2, 19-22), na temelju mučenika, našega Parca sv. Vlaha i tolikih svjedoka koji su pronijeli glas o Gradu i biskupiji živeći vrijednost slobode koja se ne prodaje ni za sve blago svijeta.

Čestitam svim njegovim štovateljima Festu i visoku obljetnicu, čestitam „dan ki dohodi jednom nami na godište” i tako već 1050 godina. Čestitam i imendan onima koji nose Svečevo ime.

Sv. Vlaho ime je koje sam, uz ime Isus, u posljednje vrijeme najviše puta izgovorio ili napisao. Pitam se koliko je samo puta to ime bilo izgovoreno, zazivano tijekom 1050 godina proslave Feste našega Parca. Imenom se identificiramo, prepoznajemo. Bog nas sve poznaje po imenu i upisao nas je u dlan svoje ruke. Bog je po zagovoru sv. Vlaha naše pređe, koji su zazivali njegovo ime, sačuvao u vjeri, nadi i ljubavi. Živjeli su istinske vrijednosti, nisu nikada izgubili osjećaj da su ljubljeni od Isusa Krista i sv. Vlaha i tu su ljubav dijelili drugima. Mjera ljubavi je ljubav bez mjere. Nosili su i križ svojega života, plovili po olujnim morima, ali su uvijek ostali vjerni Kristu i sv. Vlahu.

Vrijeme u kojem živimo izazovno je i zahtjevno. Vlahovo je bilo možda i više pa je ipak ispunio svoj život, odgovorio na Kristov poziv ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Sv. Vlaho uspio je u životu, ostvario se kao čovjek. Bio je liječnik, bio je biskup, bio je kao i njegov Učitelj i Gospodin Isus Krist – čovjek za druge. Sv. Vlaho ujedinjuje, on ne dijeli, on nas sve nosi u ruci, sve zajedno kao jedno tijelo. Udovi smo Kristova tijela, i ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi; ako li se slavi jedan ud, raduju se zajedno svi udovi (1 Kor 12, 26). Radujmo se danas zajedno s našim sv. Vlahom. Mislimo na sve one koji su među nama potrebni Božje i ljudske blizine, ohrabrenja i pomoći.

Ako te muči patnja ili Božja šutnja, zazovi Vlaha. On nam kaže da najvažnije ime u našem životu bude Isus. Neka nam ništa ne bude važnije od Krista.

Nalazimo se u Godini Obitelj – radost ljubavi. Obitelj je konkretna stvarnost koja nam pomaže da vidimo kakva je Božja ljubav. Božja ljubav i Vlahova ljubav prema nama ne mijenjaju se. Što se treba promijeniti? Ja se trebam promijeniti. Ja se trebam obratiti kako bi se promijenio negativan demografski trend, kako bi se poboljšali međuljudski odnosi, kako bi se izgrađivali mostovi, kako bismo zajedno hodali jer to znači Sinoda na koju nas Crkva poziva.

Sv. Vlaho je svetac jer je povjerovao Kristu i dopustio da ga Krist mijenja. Budimo i mi hrabri i ustrajni. Ako se otvorimo milosti Božjoj i istinski nasljedujemo Kristov put i našega Parca, bit ćemo svi Vlahovi ljudi.

Dragi štovatelji i ljudi dobre volje, neka vas sve Gospodin blagoslovi svakim dobrom gdje god bili, a sveti Vlaho vam bio zagovornik.

Živio sv. Vlaho!

+ Roko Glasnović

dubrovački biskup

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist