Kultura

Monografja Antuna Baće predstavlja se u Umjetničkoj galeriji

antun bace monografija najava

Monografija Arhitektura Dubrovnika između dva svjetska rata autora Antuna Baće, koju je objavila ArTresor naklada u suizdanju s Institutom za povijest umjetnosti, bit će predstavljena u četvrtak, 1. veljače u 19:30 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Knjigu će predstaviti Katarina Horvat-Levaj, Tamara Bjažić Klarin, Ivan Viđen i Antun Baće.

Kako autor monografije Baće navodi: ‘Cilj rada bio je steći što cjelovitiji uvid u korpus arhitekture međuratnog razdoblja u Dubrovniku i njegovoj užoj okolici (od Cavtata na istoku, do Trstenog na zapadu, uključujući i Elafitske otoke), utvrditi opće karakteristike izgradnje i urbanog razvoja te ih postaviti u širi društveni kontekst vremena. Obrađena su najznačajnija ostvarenja i nerealizirani projekti te se pokušao ocijeniti njihov značaj u kontekstu hrvatske arhitekture 20. stoljeća. Preispitale su se pojedine atribucije i datacije, donijele nove, što je pridonijelo poznavanju opusa pojedinih arhitekata i graditelja, od kojih su neki do sada bili slabo poznati ili potpuno zaboravljeni.’

Knjiga je tiskana 2023. godine. Urednica monografije je Katarina Horvat-Levaj, recenzenti su dr. sc. Borka Bobovec i dr. sc. Berislav Valušek, fotografije u knjizi potpisuju Marko Ercegović i Antun Baće, za oblikovanje je zaslužan Franjo Kiš, ArTresor naklada, a lekturu i korekturu radila je Rosanda Tometić.

Objavljivanje knjige potpomogli su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Fedor Devidé Glavić, Grad Dubrovnik, Zaklada Blaga djela i Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Knjiga će se na dan promocije moći kupiti na popustu od 20 posto.

antun bace monografija najava1

Pročitajte još

VEČERAS U SALOČI OD ZRCALA 18. Revija kratkog filma ‘Ispod tepiha’

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist