Kultura

[FOTO] Nema te prepreke ni te sile koja može ukloniti ljubav Dubravka Kovačevića prema festanjulima

[FOTO] Nema te prepreke ni te sile koja može ukloniti ljubav Dubravka Kovačevića prema festanjulima

Već je do sada sa svoje dvije knjige istog naslova dokazao i prikazao svoje umijeće pisanja i skupljanja povijesnih podataka o festanjulima te ljubav prema dubrovačkoj prošlosti i brigu o budućnosti. U svakom izdanju pronađe nešto novo za napisati i dodati, stoga je odlučio proširiti podatke i obnoviti stare informacije u još jednu knjigu o povijesnim festanjulima svetoga Vlaha.

Ove srijede je u Saloči od zrcala predstavljeno treće obnovljeno i prošireno izdanje knjige Sveti Vlaho i
njegovi festanjuli. Knjigu su predstavili autor Dubravko Kovačević, Boris Njavro u ime izdavača i suradnik na knjizi, povjesničar umjetnosti, Ivan Viđen.

Boris Njavro se dotakao života gospara Dubravka i njegova oca Josipa koji su zaslužni za očuvanje nepreglednih dokumenata o festanjulima i proslavama sv. Vlaha, s mnoštvom povijesnih slika, tekstova i zanimljivosti koje su u većini ušle u dosadašnje knjige uključujući i ovu. Ivan Viđen ispričao je više o tehničkim karakteristikama te je naglasio da ovo novo izdanje ima oko tisuću stranica, što je gotovo 200 stranica više od prvoga izdanja, te je nastavio o izgledu cjelina i ukratko svaku cjelinu predstavio, ali bez previše detalja kako bi ljudi čitajući sami ovaj rad doznali detalje o jednom od najvažnijih dijelova dubrovačke povijesti.

– Trud gospara Dubravka da pronađe baš te slike i baš te ljude, da napiše točno tko je na tim slikama je fascinantno – kazao je Njavro.

Gospar Dubravko je ispričao o nastanku dijela knjige koji se odnosi na vremena kada se pokušalo ukinuti ili zabraniti Festu sv. Vlaha, ali se prisjetio i prvih festanjula kao i teških trenutaka Feste kroz povijest.

– Nema te prepreke ni te sile koja može ukloniti ljubav Dubrovčana prema Festi sv. Vlaha. Ovo sve dokazuje stalne borbe, stalna događanja, ali ljubav je vječna i vječito ostaje – kazao je za kraj Kovačević.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist