Sport

MJESEC DANA NA ČELU KLUBA Jakobušić: Način funkcioniranja Juga pokušat ću provesti u Hajduku

Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić mjesec dana nakon preuzimanja funkcije dao je okupljenim novinarima u Splitu zanimljiv intervju u kojem je govorio o početku svog mandata, prvim koracima k pomirenju s HNS-om te budućnosti splitskog kluba, piše Index.

Mnoge je oduševio prvi istup u javnosti. Što vi mislite?

Mogu vam kazati da sam bio svoj. Možda mi je najveće zadovoljstvo kada su mi moji rekli da sam bio svoj. Mnogi me ne poznaju, a pogotovo me ne poznaju u ovom predsjedničkom i nogometnom okruženju. Mnogima je to bilo iznenađenje, ali činjenica je da sam bio svoj. Mnogi će se morati naviknuti na moj način rada i komunikaciju. Ali ja još ništa nisam napravio. Nismo izašli na zagrijavanje. Tek smo se okupili. Samo sam možda rekao što svi misle. Ali kada prvi čovjek to kaže onda to ima dodatnu težinu. Tako sam sve radio u životu pa nema razloga da se mijenjam. Pretpostavljam da su me doveli zbog onoga što jesam, ne zbog onoga što bi oni htjeli da budem. Tek će se vidjeti sve ono što sam govorio, jesam li vjerodostojan, autentičan. Hajduk je nova stranica, tu je i emocija. Nisam s neba pao. U Hajduku mi se sublimirao život, sportski put, poduzetništvo. Možda sam u najboljim godinama što se tiče iskustva, energije, svega skupa. Ovo bi trebao biti moj maksimum.

Kako to mislite ‘nisam s neba pao’?

Dvadeset i šest godina sam poduzetnik, u sportu sam od 2007. Četiri godine sam bio predsjednik, dopredsjednik. Moja orijentacija i put je poduzetništvo i sport. Na tom putu je bilo poslovnih, sportskih, životnih uspjeha. Nisam bez posla.

Kako ste došli na Hajdukov radar?

Preko Juga, samo Jug. Jug je izbacivao igrače, očigledno izbacuje i sportske djelatnike. Jug mi je sve dao. Sve što sam napravio u životu s poslovne strane mogu zahvaliti obitelji, a sa sportske Jugu. I Jug je institucija. On mi je dao sportsko ime. Način funkcioniranja Juga ću na neki način pokušati i ovdje provesti. To je da bude diskretno i moćno. Jug je taj koji me lansirao. To je ta razlika. Vrlo mi je bitno da se to zna. Preko Juga sam došao na Poljud, kada je bilo potpisivanje ugovora o suradnji.

Stanić i Kepčija?

Oni nisu sebe vidjeli u načinu i dinamici rada koji sam im predstavio. O bivšima sve najbolje, stvarno im želim svako dobro u životu i nogometu. Ono što je bitno, nema nikakvih repova ili negativnih konotacija razlaza.

Kakva je situacija s HNS-om?

Sve smo jasno iskomunicirali nakon sastanka. Hajduk nije problem. Trudimo se da Hajduk bude rješenje. Ovdje se nije radilo o nikakvom pomirenju jer po meni ne trebamo ni biti u svađi. Mislim da moramo razgovarati, a složiti se ne moramo. Pokazali smo inicijativu i jedan drugačiji smjer. HNS, odnosno predsjednik Šuker, je na potezu.

Što bi on trebao uraditi?

To ćete pitati njega.

Novi travnjak?

Predsjednik je rekao da će hibridni, najbolji travnjak biti zamijenjen u siječnju. Do 30. siječnja bi travnjak trebao biti zamijenjen. Reprezentacija igra u ožujku. Dogovoren je i pomoćni, ali godinu kasnije. Tako da reprezentacija može tu trenirati.

Je li dio razgovora bio vezan za sedam Hajdukovih zahtjeva?

Prošli smo puno više od sedam. Predsjednik je na potezu. Izbori su za godinu dana, ali u HNS-u, a ne u nas. Oni su u kampanji. Ideja je da se ovog tjedna sastanem s predsjednikom Županijskog saveza Markom Ercegom. Naći ću se i s onima koji imaju drugačiji pogled na funkcioniranje Županijskog saveza. Mi se sad vraćamo na županiju. Razgovarat ću sa svim dionicima u županiji. Prvo riješiti situaciju tu. Mene osobno ne zanima ništa u HNS-u, već Hajduk. Taj netko mora biti predstavnik Hajduka. Zanima me razvoj nogometa u Dalmaciji. Ako mi ne uspijemo ništa, onda mi nismo ti.

Je li bilo reakcija navijača nakon sastanka sa Šukerom?

Nitko me u mjesec dana nije nazvao. Ni NO, ni NH ni Torcida. To je činjenica. Nitko me nije nazvao po nijednom pitanju. Imam potpunu samostalnost i neovisnost.

Kakva je situacija s financijama?

Moramo osigurati svaki mjesec 286 dohodaka. Od toga je 87 radna zajednica, 39 je profesionalnih ugovora igrača. Imamo 87 stipendista, imamo ugovore o djelu, doktore… Prošle godine smo imali prihod 173 milijuna i 900, a ove godine očekujemo oko 100 milijuna. To ćemo moći reći tek u trećem mjesecu iduće godine kad budu završna izvješća. Gdje je razlika? Nema transfera. Prihod od ulaznica u 2019. je bio osam milijuna kuna, a ove godine 3.300.000. Od 100 milijuna je 15-ak od sponzora, od UEFE osam milijuna. Sve drugo moramo namaknuti. Moje je da osiguram normalno funkcioniranje kluba na svim razinama. Jedna od ključnih stvari za koju je direktno odgovoran predsjednik su financije. Želja mi je pokriti ovu sezonu, a da ne prodamo Marija Vuškovića. Prodaja će se dogoditi jedino u situaciji da dobijemo iznos koji nije logično ni poslovno odbiti.

Koliko je potrebno novca za funkcioniranje kluba?

Trebamo uzeti prihode od sponzora, ulaznica, neke minimalne prodaje koje su sigurne i možemo to još malo pojačati. Kada vidimo da se Hajduk želi boriti. Mislim da je realan proračun desetak milijuna eura. To je da bude održivo. Kada se dogodi Europa, transferi sve skupa treba bujati. Vidjeli smo da nam veliki budžet ne garantira borbu za vrh. Sve skupa, brojke su neodržive. Netko tko nije u nogometu, a vidi 286 dohodaka i vidi koji smo, vidi da je nelogično. Mi trebamo 286 dohodaka isplatiti svaki mjesec.

Kakav je plan za povratak plaća igračima?

Počeli smo s tim na klupskom nivou. Završit ćemo 15. travnja.

Treba li Hajduk na zimu nekog prodati?

Nažalost, kada nema Europe, prihoda od ulaznica, jedini izvor prihoda je prodaja. Ove godine je to izostalo. Ostala nam je prodaja i smanjenje troškova.

Je li kredit opcija?

Sve što je na raspolaganju predsjedniku Uprave je opcija da se osigura normalno funkcioniranje.

Kakav će biti status igrača kojima istječe ugovor na kraju sezone, a ne potpišu novi ugovor?

Odgovorit ću vam na primjeru Mije Caktaša. On će kao kapetan dobiti svu pažnju koju zaslužuje. On ima i moje simpatije. Ali, to ne znači da će biti u sastavu na proljeće ako ne potpiše bitno smanjeni ugovor. I to vrijedi za sve.

Navodno mu još niste ponudili novi ugovor?

Još se bi s kim nisam sastao. Pročitao sam u mojih mjesec dana puno toga što se nije dogodilo. Nisam se ni s menadžerom ni igračem našao.

Trener?

Kada bih opisao, zaključit ćete da je to Boro kojeg imamo. Treba mi trener koji je karakteran, pošten, koji je pobjednik. Tražim i trenerima s većim ovlastima i preuzimanjem odgovornosti. Da se ne skriva i da zna tko mu je predsjednik i da zna da mu taj predsjednik čuva leđa. Za osvajanje bez obzira što vi mislite je ključna vertikala predsjednik – trener. Kad će doći? Kada ga nađem takvog. Zašto biram ja, a ne pitam sportskog direktora? Kada bi do sada pitali sportskog direktora, onda bi se gledalo kroz igrački kadar, a ja tražim trenera za Hajduk. Ne moram se slagati s njim, ali moram vjerovati u njega. Da se Hajduk s njim bori za prvo mjesto. Trebam dugogodišnje rješenje. Hoće li se to dogoditi, ne znam.

Je li favorit Matjaž Kek?

Znate kako funkcioniram, vrlo diskretno. Čak ni prijateljima, ni obitelji, ni u klubu ne komentiram. Ako je išta dobro u ovih mjesec dana, informacije ne cure iz kluba.

Cijeli grad zaziva Keka?

Čovjek je izbornik Slovenije, svoje domicilne države. To su želje ljudi. To ne znači da je moj izbor, ili da nije dobar. Hoće li biti, vidjet ćemo.

Postoji li opcija da Boro Primorac ostane i iza Nove godine?

Volio bih da on ide korak naprijed ili korak nazad i da bude bliže meni. Boro osjeća i razumije i po svemu može biti. Kad sam opisivao kakvog želim, to je on. Ono što je sigurno je da će biti trener do 19. prosinca. Nakon Belupa me Boro pitao ‘jesam li ja na Lokomotivi’. Tako funkcioniramo, iz kola u kolo. To je poštovanje i predanost klubu. Tako ćemo i dalje. Ja se uz njega odlično osjećam. On je dobar za mene, moram vidjeti je li dobar za četiri godine Hajduka. Ne bih ga volio potrošiti. Da gledam kao navijač, on bi bio trener četiri godine.

Kada ćete imenovati sportskog direktora?

Prvo tražim trenera koji će pokriti veliki dio toga. Dotad se na svako pitanje oslanjam na gospara Boru i Akademiju. Volim pliću formaciju, ne volim puno njih koji daju mišljenje, a nemaju odgovornost. Predsjednik donosi odluke i preuzima odgovornost. U sljedećem razdoblju me zanimaju dva izazova. Jedan će se dogoditi na proljeće gdje ćemo mi biti opasniji. Bit će sigurno faktora koji će nas htjeti poremetiti. Tu se moramo obraniti da bi probili tu opnu. Druga je kad osvojimo nešto. Tad u svim klubovima i organizacijama dolazi do opuštanja. Tada treba najviše zapeti da se to ponovi, da uđeš u krug gdje je to normalno. Volio bih da u idućih deset godina Hajduk bude moćan i da se bori. Neću govoriti o jednom trofeju. Nije cilj samo osvojiti trofej. To ćemo napraviti, cilj je ponoviti. U kojem god natjecanju sudjelujemo cilj se boriti za prvaka. Mnogi čekaju da me smijene, a onda čekaju da se umorim. Sigurno čekaju. Osjetim to.

Pročitajte još

MEDITERANSKE IGRE ‘Super Mario’ izborio finale u disciplini 100 metara slobodno, postavio i osobni rekord

Dulist

BORBA ZA BRONCU Bijač: ‘Moramo učiniti sve kako bismo donijeli medalju u Hrvatsku’

Dulist

BARAKUDE IZGUBILE PROTIV ŠPANJOLSKE Ništa od finala Svjetskog prvenstva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija