Koronavirus u Hrvatskoj

Mjere produljene do 4. svibnja, na županijskim stožerima odluka o ukidanju e-propusnica

mup policija punktovi blokada dubac05

Danas je Nacionalni stožer civilne zaštite donio pet odluka kojima se produžava važnost odluka koje su donesene u prethodnom razdoblju. To se prije svega odnosi na odluku o izmjeni i dopuni odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja te se one primjenjuju do 4. svibnja. Dakle, produžili smo je za 15 dana – rekao je to na današnjoj konferenciji za medije Nacionačnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović.

Također, dodao je, izmijenjena je i odluka o prelasku graničnih prijelaza preko kojih će se moći odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH.

-Odluka će se primjenjivati do 18 svibnja, jednako kao i odluka o privremenoj zabrani prolaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. To su odluke koje su harmonizirane na razini Europske unije s time da odluka o tranzitu kamiona u praksi znači da napuštamo model konvoja. Kamioni će moći ulaziti redovito, međutim, svi kamioni koji kroz Hrvatsku budu tranzitirali, dobit će obavijest granične policije u kojoj će pisati da su prilikom tranzitiranja kroz RH obavezni koristiti autoceste, da nije dopušteno zaustavljanje osim na točno određenim mjestima. Mislimo da ćemo time ubrzati prekogranične procedure – istaknuo je Božinović.

Donesena je i odluka o uvođenju izvanredne teretne linije Zadar – Ancona koja se uvodi od 26. travnja, u skladu s epidemiološkim smjernicama.

-Što se tiče dopune odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, otvorili smo mogućnost županijskim stožerima da predlože nacionalnom stožeru da se ta mjera može primjenjivati tako da se u okviru jedne županije više ne moraju koristiti e-propusnice. Time smo s te strane omogućili veću mobilnost koja je jedan od najvećih faktora rizika, ali smo je ograničili na 21 županiju. Lokalni će stožeri procjenjivati epidemiološku situaciju te predlagati. Ako se pojavi neko žarište ili posebna situacija na teritoriju pojedine županije, mogu se donijeti poebne epidemiološke mjere za taj prostor na području županije. Odluke stupaju na snagu u ponoća, a nakon toga ide njihova realizacija – rekao je ministar Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist