Aktualno

MJERE EU Potraga za teroristima stvorit će nam gužve na granicama

Granica RH

Zbog straha od terorizma uskoro ćemo imati strože kontrole na granicama sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom. Europska unija, naime, priprema niz mjera za borbu protiv terorizma.

Jedna od njih je i jača kontrola vanjskih granica Schengena (a to je Hrvatska granica sa Slovenijom), ali i vanjskih granica EU. Upravo je Hrvatska granica sa Srbijom i BiH jedna od najduljih vanjskih granica Unije, a stručnjaci procjenjuju kako su upravo BiH, Kosovo i Sandžak područja na kojima postoji opasnost od terorizma.

Dakle, sve će to značajno utjecati na Hrvatsku koja je, iako članica EU, zasad još uvijek izvan Schengena. Prema sadašnjim informacijama razmatra se mogućnost sistematskih uvođenja kontrola putovnica i osobnih iskaznica pri ulasku u države Schengena, što se odnosi i na državljane EU.

Strože kontrole stoga bi mogle izazvati pojačane gužve na graničnim prijelazima pa bi Hrvatska morala pojačati svoje kapacitete kako bi se kolone izbjegle. O sigurnosnim mjerama iduće tjedna bi u Rigi trebali raspravljati ministri unutarnjih poslova Europske unije.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist