Aktualno

MIRNI PROSVJED MEDICINSKOG OSOBLJA ‘Potplaćeni smo, podcijenjeni i na rubu kolapsa’

MIRNI PROSVJED MEDICINSKOG OSOBLJA 'Potplaćeni smo, podcijenjeni i na rubu kolapsa'

Medicinsko osoblje Opće bolnice Dubrovnik ove je srijede u 11.55 izišlo ispred ove zdravstvene ustanove kako bi mirnim prosvjedom koji je trajao 20 minuta ukazalo na brojne probleme svoje struke. Kako je pojasnio predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Ivan Večerin, na današnji su prosvjed bili primorani s obzirom da Vlada nije ispunila ono što je parafirano u sklopu nedavnih pregovora koji su završili protekli mjesec.

-Vlada odgađa, nikome nije jasno što oni zapravo rade. Mi ovim prosvjedom želimo napraviti pritisak i upozoriti da ukoliko se ne poduzme nešto i ako se ne počnu baviti našim problemima da ćemo morati ići u štrajk. Problema imamo mnogo, sustav je već godinama zapušten. Jedan od najvećih problema upravo dubrovačke bolnice je nedostatak kadra. Potplaćenost, podcijenjenost i loša organizacija, loši uvjeti rada doveli su do situacije da smo pred zidom i da moramo reagirati – rekao je Ivan Večerin.

-Plaće u sustavu su ispod nacionalnog prosjeka. One nisu jedini problem, a s njime se susreću i liječnici i medicinske sestre te tehničari i kuhari te cijeli zdravstveni i nezdravstveni kadar. Jedan od gorućih problema su i neadekvatni uvjeti rada, neprovođenje zaštite na radu, izloženost fizičkim napadima koji su sve učestaliji. U sustavu je puno propusta. Dokad? Dok se svi ne izvrnu? Savjesni smo i odgovorni u radu. Svjesni smo da je potrebe pacijenata potrebno staviti ispred svojih prava. Od nas se očekuje da žrtvujemo svoje zdravlje. Radimo jako puno i želimo da se naš rad prizna i cijeni, da nam se osigura pravedna i dostojanstvena plaća – poručio je Večerin.

Na novinarski upit o tome kako komentira navode Ministarstva rada da je prosvjed ilegalan, Večerin je poručio kako to nije točno te kako ih ministarstvo pokušava zastrašiti.

-To su njihove fore, naravno da nije ilegalno. Svaki radnik ima pravo pola sata izaći na dnevni odmor, to mu zakon jamči. Ovo je mirni prosvjed zaposlenika bolnice koji je uredno prijavljen policiji. Imamo podršku medicinskih sestara, ali i Samostalnog sindikata djelatnika u zdravstvu te liječnika. Javnost i naši pacijenti su također uz nas. Krenuli smo prosvjedovati sa Zagrebom i Splitom, a nije slučajno što je Dubrovnik izabran kao prvi grad. Položaj medicinske sestre u Dubrovniku je daleko najnepovoljniji, počevši od cijene života u gradu, u nas se već godinama gomila nezadovoljstvo. Nedostaje nas stotinjak, a to netko mora nadoknaditi, a to smo mi koji radimo u bolnici uz brojne prekovremene sate i neprospavane noći. Počelo je to djelovati i na naše zdravlje, pacijenti dobivaju lošu uslugu, postaju nervozni, a sustav puca – naglasio je Večerin.

Psihijatar u Općoj bolnici Dubrovnik Davor Grilec istaknuo je kako je žalosno da u ovoj državi Vlada nema dijalog s medicinskim sestrama ni liječnicima. Dodao je i kao pacijenti jasno vide u kojem se stanju zdravstvo nalazi.

-Mislim da ovo ne ide na dobro, a ponajprije na račun pacijenata. I mi smo svi pacijenti. Liječnici i medicinske sestre nisu neki vanzemaljci, koristimo također usluge bolnica. Tu smo kako bismo dali podršku sestrama. Sustav jednostavno ne može funkcionirati ni bez liječnika ni bez medicinskih sestara. Nemojmo zaboraviti da se masa ljudi iselila iz Hrvatske i to visokoobrazovan kadar. U Dubrovniku je poseban problem s nedostatkom liječnika i medicinskih sestara. To je sramotno, a pogotovo za one koji odlučuju da guraju glavu u pijesak. Neka dođu i vide kakva je situacija. Problem u turizmu riješio se uvozom radne snage, ali u ovoj branši toga nema. Žalosno je da Vlada ne vidi liječnike kao suradnike. To govori više o njima što ne žele razgovarati s osobama koje su se školovale šest godina poput liječnika. Nezadovoljstvo je opće, a Vlada se treba zapitati zašto. Sramotno je što su nam državu desetljećima uništavali i doveli je u stanje u kojem se danas nalazi – poručio je Grilec.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist