Aktualno

Ministru puno toga nije jasno!

gospodarsko vijece maras

Dubrovačko-neretvanska županija jedna je od tri županije iz koje se nijedan obrtnik nije prijavio za bespovratna sredstva Vlade RH. Naime, među 103 obrtnika iz cijele Hrvatske koji su u sklopu programa Poduzetnički impuls dobili 'dio kolača' od više od 70 milijuna nema nijednog s juga Hrvatske.

Za takav rezultat krive su, ustvrdio je prošlog tjedna ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, županijska Gospodarska i Obrtnička komora. U svakom slučaju vrlo hrabra izjava jednog ministra, a je li doista to tako pitali smo prozvane.
Predsjednica Gospodarske komore Dubrovačko-neretvanske županije Terezina Olić ističe kako takva izjava apsolutno ne stoji.
– Smatramo da u Ministarstvu nisu upoznati sa situacijom na jugu Hrvatske i nesmotreno su se izrazili. Gospodarstvo naše županije temelji se na turističkom sektoru, a Poduzetnički impuls za taj sektor već godinama kasni. Ako potporu imate dobiti tek u srpnju ili kolovozu, kad je sezona već u punom jeku, to vam dovoljno govori. S druge strane, mi smo županija koja nema proizvodnju, a te potpore uglavnom se odnose na taj sektor. Da ne spominjem da i ono proizvodnje što je bilo je još uvijek u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima – objašnjava Orlić.

Obrtnici ne ispunjaju uvjete

Ističe kako za poduzetnike s juga Hrvatske zapravo ne postoje uvjeti za pristupanje natječaju.
– Tome su razlog ili neriješeni imovinsko-pravni odnosi ili negativni rezultati poslovanja u 2012. godini ili nepodmirenje duga državi, jer se nije našao način za premostiti dug prema Poreznoj upravi. A sve su to bili preduvjeti da bi se uopće pristupilo natječaju – tvrdi Orlić.
Što se tiče prezentacije samog programa Poduzetnički impuls Orlić kaže kako je Gospodarska komora učinila sve što je bilo potrebno kako bi informirala poduzetnike.

Više o ovoj temi čitajte u tiskanom izdanju duLista koji je od ove srijede na kioscima!
 

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist