Aktualno

„Ministar branitelja napada 100-tne invalide!“

„Ministar branitelja napada 100-tne invalide!“

Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske suočeno je s tužbama i sudskim presudama po kojima mora isplatiti milijunske odštete pripadnicima HVO-a koji su potkraj 90-ih zbrinuti kao pripadnici Hrvatske vojske. A one bi ozbiljno mogle ugroziti državni proračun.

Do sada je 164 pripadnika HVO-a podiglo tužbe protiv RH, potvrđeno nam je u Ministarstvu branitelja, i to radi isplate po spornim rješenjima o priznatom statusu ratnih vojnih invalida, te potražuju oko 43.800.000,00 kuna na ime glavnice, uz zakonske zatezne kamate i sudske troškove. Do sada je, naglasili su, na temelju tridesetak pravomoćnih i ovršnih presuda iz proračuna RH isplaćeno oko 20.000.000,00 kuna. Podsjetimo, riječ je o pripadnicima HVO-a koji su od 1997. do 2001. godine ostvarili pravo na invalidninu, a dio njih i na braniteljsku mirovinu, ali im rješenja o invalidnini na temelju ranjavanja na Južnom bojištu ili istočnoj Slavoniji nikada nisu dostavljena. Zato nisu mogli ostvariti ostala prava poput skrbi, naknada za tuđu pomoć ili pak stambenog zbrinjavanja.

MINISTARSTVO BEZ PODATAKA

No, nakon što 2002. dio rješenja pod nerazjašnjenim okolnostima nestaje iz MORH-a, počinju stizati i prve tužbe. Na pitanje zbog čega pripadnicima HVO-a sporna rješenja nikada nisu dostavljena, iz Ministarstva branitelja odgovaraju:

– Sporna rješenja nisu dostavljana strankama nego samo HZMO-u s obzirom da su trebala poslužiti za zbrinjavanje stradalih pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji u Republici Hrvatskoj, dodjelom prava na invalidsku, odnosno obiteljsku mirovinu i zdravstveno osiguranje – zaključuju.
Zanimalo nas je i koliko ukupno pripadnika HVO-a prima mirovine te koliko je njih s Južnog bojišta.

– Nažalost, te podatke nemamo. Podatke o mirovinama (invalidskim i obiteljskim) ima HZMO -odgovoreno nam je iz Ministarstva branitelja. Iz  HZMO-a su nas uputili na nedavno objavljene "Statističke informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje“.  I dok se u javnosti iznosi podatak od oko 10 tisuća pripadnika HVO-a koji su zbrinuti kao pripadnici HVO – a, podsjetimo, ugovora između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH (a koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji), u lipnju ove godine bilo je ukupno 6373 korisnika invalidskih mirovina. Njihova prosječna mirovina umanjena za porez i prirez iznosila je 2.721,27 kuna. Također, ukupno je 440 korisnika obiteljskih mirovina, čija prosječna mirovina umanjena za porez i prirez iznosi 3.424,10 kuna. U razdoblju od siječnja do lipnja 2012. godine na temelju Ugovora između RH i BiH bilo je ukupno 6817 korisnika – 6378 korisnika invalidskih i 439 obiteljskih mirovina, čija je prosječna mirovina umanjena za porez i prirez iznosila 2.705, 99 kuna.

S obzirom da se najavljene tužbe tumače kao udar na državni proračun, Ministarstvu branitelja postavili smo upit na koji način namjerava riješiti problem tužbi pripadnika HVO-a.  Odgovor na upit te ostatak teksta možete pročitati u tiskanom izdanju duLista.

Pročitajte još

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist

EU PARLAMENT DONIO NOVU UREDBU Do 2030. mnoga ambalaža ide u zaborav

Dulist