Sport

MIHA JE PARAOLIMPIJAC DESETLJEĆA ‘Drago mi je jer je priznanje došlo od glasa naroda’

MIHA JE PARAOLIMPIJAC DESETLJEĆA 'Drago mi je jer je priznanje došlo od glasa naroda'

Mihovil Španja je paraolimpijac desetljeća!
Naš najuspješniji plivački paraolimpijac i osvajač brojnih medalja na paraolimpijskim, europskim i svjetskim natjecanjima te višestruki rekorder proglašen je paraolimpijcem desetljeća u sklopu izbora kojeg su organizirali Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor. Pobjedu i status miljenika Miha je osvojio s 33 posto glasova.
-Bez neke lažne skromnosti, sigurno da mi je ovo priznanje drago. Ne samo meni, već i treneru Deanu Kontiću s kojim sam djelovao od prvog do zadnjeg dana. Niti jedan sportaš ne može uspjeti sam. Posebno mi je drago da je ovo priznanje došlo od glasa naroda – rekao je Španja za DuList. Također, naglasio je da je ovo lijepa promocija paraolimpizma i svega onoga što hrvatski sportaši s invaliditetom rade na međunarodnoj razini.
-Biti u društvu 11 najboljih koji su se okitili titulama svjetskih i europskih prvaka, paraolimpijskih pobjednica i pobjednika, zaista ovom priznanju daje jednu novu i dodatnu dimenziju – naglasio je zahvalivši Hrvatskom paraolimpijskom odboru.
-Nadam se da dobri rezultati neće izostati na Paraolimpijskim igrama u Tokiju u rujnu. Svima koji su ostvarili normu želim sve najbolje i da dođu do što boljih plasmana, a nadam se i do novih medalja – rekao je i dodao: ‘Svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima neka je sretna Festa sv. Vlaha’.

Bogata sportska karijera
Podsjetimo, u sklopu projekta ‘Paraolimpijac desetljeća’ Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor pozvali su javnost da svojim glasom podrže sportaše u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća. Španja se u izboru našao u društvu još 11 sportašica i sportaša – Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Velimir Šandor i Zoran Talić.
Mihovil Španja je u svojoj bogatoj sportskoj karijeri ukupno osvojio 26 medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima te je rušio 16 svjetskih rekorda, kako prenosi Hrvatski paraolimpijski odbor. U prošlom desetljeću je također ostavio veliki trag osvajanjem paraolimpijske bronce 2012. u Londonu. Osim tog uspjeha, vrijedi izdvojiti i 5 medalja s europskog prvenstva 2011. godini što je njegov najveći uspjeh na jednom natjecanju. Životni i sportski put Mihovila Španje najbolje je opisan u dugometražnom dokumentarnom filmu ‘Skrivena strana medalja’.

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist