DuList INKultura

Metafore mora, kamenog Grada, kazališta i filma na deset jedinstvenih skladbi Nikše Kušelja

Metafore mora, kamenog Grada, kazališta i filma na deset jedinstvenih skladbi Nikše Kušelja

Svestrani umjetnik Nikša Kušelj novi album “Incognito & In flagranti” predstavlja singlom “Grandezza”

Nikša Kušelj, svestrani umjetnik, i glumac zagrebačkog HNK, još jednom se okušao u kantautorstvu te predstavlja svoj drugi album “Incognito & In flagranti”. Deset jedinstvenih skladbi ispunjenih metaforama mora, kamenog Grada, kazališta i filma zaokruženo je na izdanju Aquarius recordsa koje će oduševiti svakog glazbenog sladokusca.

“‘Novecento’…fantastična priča Alessandra Baricca prema kojoj je napravljen film Giuseppe-a Tornatore-a “Legenda o pijanistu 1900”…pronađen na brodu za New York, još kao novorođenče. Novecento usvojen od ložača postaje pijanist svjetskog glasa i s njim se dolazi okušati u pijanističkom dvoboju Jelly Roll Morton kojeg “bije” glas da je izmislio Jazz….Novecento nikad nije sišao s broda i kada je brod odslužio svoje dali su ga potopiti… Novecenta nisu mogli pronaći. Priča ispričana od njegovog najboljeg prijatelja.

Metafore mora, kamenog Grada, kazališta i filma na deset jedinstvenih skladbi Nikše Kušelja

E, sad; legendarna Mani Gotovac koja je osobno poznavala Baricca i ja htjeli smo napraviti predstavu Novecento u kojoj bi izvodili pjesme. Dakle neka vrsta mono – musical-a prema priči Novecento. Nekako u to vrijeme Pere Ištvančić i ja radili smo glazbu za film i malo pomalo zatekli smo se u snimanju ovih pjesama.”, o nastanku albuma ispričao je slavni glumac koji sam potpisuje stihove i glazbu svih pjesama, a u radu na aranžmanima pridružio mu se Pere Ištvančić koji je i producent albuma.

Već sami naslovi pjesama “Kapetan”, “Pun brod”, “Kao hobotnica” govore kako je Nikša i ovaj put inspiraciju pronašao u moru i njegovim tajanstvenim dubinama, ali istovremeno pozvat će vas na istraživanje vlastitih misli i emocija skrivenih negdje u šumu valova.

Metafore mora, kamenog Grada, kazališta i filma na deset jedinstvenih skladbi Nikše Kušelja

Album najavljuje singlom “Grandezza” za koji je Nikša režirao i spot, a otkrio je i kako se snašao u ovim opsežnim ulogama:

“Ma to zvuči malo ‘grandiozno’, a nije tako. Upravo ta pjesma dotiče asocijalni individualizam koji uništava suradnju, ljubav, bliskost s drugima. U ovom slučaju uz nemalu pomoć svojih bliskih ljudi: Pere Ištvančića koji je vrsni glazbenik i producent, Branka Ištvančića koji je filmski redatelj, Darija Haceka iznimno talentiranog filmskog snimatelja i moje drage Mare, ovaj brod plovi, oni su moja idealna posada, a ja samo ponekad držim kormilo i čuvam ključ od brodske kuhinje…”

Već pri prvi kadrovima spot za pjesmu “Grandezza” plijeni pažnju svojom zagonetnom atmosferom.

“U filmskoj scenaristici i psihologiji tamni dio nas naziva se sjena. Sjena ima kvalitet koji je na “lošem” glasu. Elemente sjene otkrivamo u snovima ili kada smo izazvani do krajnjih granica. Suočiti se, prepoznati i prihvatiti svoju sjenu jedan je od važnijih životnih zadataka. Ovo jedan od tih trenutaka kada se kroz vlastiti odraz u osvit zore upoznaje svoj tamni negativ koji živi u svojoj grandioznoj fantaziji. Cijeli spot je snovit u izmaglici…lebdi, usnuli brodovi klize na obzoru, a tekst kroz metaforu zaljuljanog broda hoda po rubu svijeta fantazije i stvarnosti u vrtlogu slika i odjeka.”, ispričao je.

Metafore mora, kamenog Grada, kazališta i filma na deset jedinstvenih skladbi Nikše Kušelja

Glazba, gluma ili oboje? Ovaj svestrani umjetnik otkrio je i koji su sljedeći koraci u njegovoj impresivnoj karijeri:

“Zajedno s Antom Gelom, glazbenicima i glumcima ansambla HNK napravili smo Arsenal “Ljetne noći posvećen” Arsenu Dediću, koji je prilično dobro odjeknuo. Za kraj “Ljetnih večeri HNK”, napravili smo Pianopsion u kojem sam bio autor glazbe i tekstova i koji možda završi na repertoaru HNK. Incognito & In flagranti zvuči kao treći dio i završni dio ove trilogije. Sljedeće godine planiramo jednu veliku suradnju Antom Gelom na veliko obostrano zadovoljstvo, novi spot, par glazbenih suradnji, završetak filma, izlazak zbirke poezije…”

Album “Incognito & In flagranti” dostupan je na svim streaming servisima.

Fotografije u visokoj rezoluciji dostupne su na linku.

POPIS PJESAMA:

1. Kapetan
2. Nešto posebno
3. Grandezza
4. Pun brod
5. Biram sam
6. Galijoti
7. Orke-star
8. Berači soli
9. Kao hobotnica
10. Poljubi i bježi

Pročitajte još

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist