Kultura

Medijska pismenost kao lijek protiv manipulacija i ovisnosti

U okviru manifestacije ‘Dani medijske pismenosti’ predavanje o medijskoj pismenosti za srednjoškolce pod nazivom ‘Medijsko zavođenje’ održali su docent Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Đorđe Obradović i studentice Odjela za komunikologiju Bruna Papić i Nikoleta Zec u srijedu u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Učenicima je predstavljena medijska pismenost kao jedna od ključnih vještina za život u 21. stoljeću kako bi naučili koristiti medije za svoje i opće dobro. Papić je u svom izlaganju naglasak stavila na društvene mreže i nove medije te istaknula važnost svijesti da sve što se objavi na internetu zauvijek ostaje pohranjeno i može se zloupotrijebiti.Također savjetovala im je načine zaštite privatnosti i kome se obratiti ako dođe do zlostavljanja posredstvom interneta, takozvanog ‘cyberbullying’.

O opasnim medijskim sadržajima s posebnim osvrtom na nasilje govorila je Zec te istaknula kako je područje društvenih mreža mjesto gdje se može najviše djelovati te pokazala kako biti odgovorni korisnici tih platformi.

Medijska pismenost podrazumijeva umijće i način razvijanja kritičkog mišljenja te selekciju sadržaja.
-Istini se može težiti, ali je jako teško spoznati. Kroz medije je nikada ne možete dobiti – rekao je Obradović objašnjavajući zavodljivost medija te je citirao misao Seada Alića ‘zavesti nekoga znači odvratiti ga od istine’ što smatra ulogom medija. Kaže kako su nekada mediji imali četiri funkcije: informativnu, obrazovnu, kulturnu i zabavnu, dok su sve funkcije današnjih medija zabava.

-Stalno ste bombardirani medijima i u tome se trebate snalaziti tako da biste ostali svoji i živjeli stvaran život i stvaran svijet – poručio je Obradović učenicima te im savjetovao čitanje kvalitetne literature kako bi se ostvarili kao ljudi jer će ih mediji uvijek zaokupljati da ne misle ni na što ozbiljno.

-Medijska pismenost u virtualnom svijetu nije više sredstvo za uspješno komuniciranje nego lijek protiv manipulacija i ovisnosti – zaključio je Obradović.

‘Dane medijske pismenosti’ pokrenuli su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama. Od 19. do 21. travnja 2018., ali i tijekom cijele druge polovice travnja pa i početkom svibnja odvijat će se brojne aktivnosti i događanja kojima je cilj informirati i educirati djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o toj važnoj temi i vještini.

Predavanjem ‘Medijsko zavođenje’ i Dubrovačke knjižnice uključile su se u manifestaciju.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

[FOTO] ‘Sniženja i popusti’ izložba su aktualnog trenutka, a možete ih pogledati u Galeriji Otok

Dulist

Danas se otvara izložba na temu trgovačkih lanaca, konzumerizma i trgovina

Dulist

‘NEUTRALNA PLOVNOST’ Ovu subotu popijte kavu uz slike Mara Mitrovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija