Kultura

Matica hrvatska predstavila 2. i 3. ovogodišnji broj ‘Dubrovnika’

Matica hrvatska predstavila 2. i 3. ovogodišnji broj 'Dubrovnika'

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je 2. i 3. broj časopisa ‘Dubrovnik’ za 2015. godinu u srijedu navečer u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Antun Česko predstavio je drugi ovogodišnji ‘Dubrovnik’, posvećen 200. obljetnici rođenja Josipa Juraja Strossmayera, istaknuvši kako izdanje nudi ‘za svakog ponešto’. Upravo je J. J. Strossmayeru, biskupu i meceni, posvećen početni blok tekstova, a o njemu su pisali Mato Nedić, Eugen Lah i Anton Aškerc. Iz rubrike o baštini Česko je izdvojio tekst Ileane Grazio ‘Blagoje Bersa i Dubrovnik’, o Bersinom dnevniku vezanom za mjesto svog rođenja, tekst Franka Oreba o ratnom dnevniku Korčulanina Antuna Vlašića, kao i dva vrijedna teksta Vinicija B. Lupisa, o Crkvi svete Marije od Kaštela te brončanom reljefu Gospe od Obrane na Dupcu.

Među objavljenim ogledima Česko je posebno istaknuo članak Tatjane Stupin o Kranjčeviću i Kamovu, Josipa Lisca o hrvatskim dijalektološkim istraživanjima u 19. stoljeću, te drugi dio knjige Antuna Nodila ‘Corruptio rei publicae’. Od poezije Česko je izdvojio pjesme Stijepa Miovića Kočana ‘Boka izbliza i svisoka’, iz rubrike o prozi tri zanimljive kratke priče Borisa Njavra, a iz rubrike posvećene drami tekst Davora Mojaša ‘Gospođe’. Drugi broj ‘Dubrovnika’ donosi i šest osvrta, kao i sjećanje na život Bruna Šišića.

Treći broj časopisa ‘Dubrovnik’, najnoviji u izdanju dubrovačke Matice, ujedno i prvi u novom uredništvu, otvara se s tri znanstvena priloga, koje je predstavila Slavica Stojan. Prvi je tekst Zdenka Zlatara o ‘Kobi’ Ivana Mažuranića’, drugi Iva Banca o fra Didaku Buntiću, a treći Emanuele Garofalo o potresu i obnovi Dubrovnika 1520. godine.

Predsjednica dubrovačke Matice Vesna Čučić iz rubrike posvećene ogledima istaknula je tekst Eda Pivčevića o putovanju Sir Richarda Guylforda hrvatskom obalom 1506. godine, ‘Svjetlost i strah’ Ivana Grljušića te tekst Fabijana Lovrića o albanskom pjesniku Muje Bucpapaja. Iz rubrike baština Čučić je izdvojila tekst Nikše Violića o ljetnikovcima Župe dubrovačke.

Četiri prozna teksta predstavio je Davor Mojaš. Riječ je o pripovijetkama Diane Rosandić Živković, djelu ‘Lenz’ Georga Buchnera, prozi Trude Stamać ‘Gledati ne sanjariti’ te djelo ‘Blume’ Guntera de Bruyna. Rubrika poezije donosi pjesme Ivana Klarića, Joška Sindika i Miraša Martinovića.

Treći broj ovogodišnjeg ‘Dubrovnika’ premijerno donosi i izbor radova iz učeničke literarne radionice, koju vodi umirovljena profesorica Jele Sršen. Novi ‘Dubrovnik’ također donosi i šest novih osvrta, kao i sjećanje na dirigenta Ivana Dražinića.

Promociju su svojom izvedbom uveličale Nena i Barbara Ćorak.

Inače, mjesec studeni dubrovačkoj Matici donosi nastavak aktivnosti na promociji svojih izdanja. Nakon nastupa na manifestaciji Knjiga Mediterana u Splitu, ovog mjeseca slijedi promocija u Sarajevu.

Pročitajte još

U KNEŽEVOM DVORU Promocija albuma Bonačić/Corvino/Lipić

Dulist

Glazba Ston gostovala na natjecanju u mažoret plesu u Tomislavgradu

Dulist

KONCERTI U UMJETNIČKOJ ŠKOLI Podržite mlade klavirske nade!

Dulist