Kultura

Matica hrvatska Dubrovnik ovaj tjedan predstavlja dva naslova

Matica hrvatska Dubrovnik ovaj tjedan predstavlja dva naslova

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavlja novi naslov ‘The Myth of Dubrovnik’. Predstavljanje će se održati u utorak, 24. svibnja 2022., u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, a knjigu će predstaviti Ivana Grkeš, Zdenka Janeković Römer i Lovro Kunčević.

Riječ je o prijevodu knjige s hrvatskog na engleski jezik autora i prevoditelja Lovra Kunčevića. U ovoj znanstvenoj monografiji autor istražuje načine na koje su renesansni Dubrovčani govorili o svom gradu-državi, odnosno različite ‘slike’ Republike koje su stvorili. Drugim riječima, ova studija je pokušaj da se napiše povijest dubrovačkog govora o sebi, da se razumije kako su Dubrovčani predstavljali svoju Republiku pred sobom i svijetom. Taj govor o vlastitoj zajednici – ili, strože rečeno, diskursi o urbanom identitetu – događao se kroz različite kulturne medije. Dubrovčani su o Gradu, njegovu porijeklu, republikanskim institucijama, društvenoj strukturi ili religijskoj pripadnosti progovarali kroz književnost, historiografiju, diplomaciju, javne govore, zakonike, ali i rituale, likovnost i arhitekturu. Ovaj rad u obzir uzima sve te manifestacije kolektivnog identiteta i analizira ih u dugom periodu između 14. i 17. stoljeća. Knjiga sadrži i bogatu bibliografiju, a objavljena je na hrvatskom jeziku 2015. godine u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku. Prijevod knjige na engleski jezik pruža bogatiju ponudu posjetiteljima Grada koji žele znati više o povijesti, diplomaciji i kulturi Dubrovnika.

U srijedu 25. svibnja 2022., u 20 sati u župi Presvetog Spasitelja u Mokošici Ogranak će predstaviti i zbornik znanstvenih i stručnih radova ‘250. oljetnica župe Presv. Spasitelja u Mokošici’ koji je objavljen prošle godine u suradnji sa Župom. Zbornik će predstaviti prof. dr. sc. Zdenka Janeković Römer, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, msgr. Petar Palić, biskup mostarsko – duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski, don Ivica Pervan, generalni vikar dubrovačke biskupije i pro. dr. sc. Slavica Stojan, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist