Sport

Matej Perak kadetski prvak Dubrovnika u šahu

U petak, subotu i nedjelju u klupskom prostoru ŠK Dubrovnik igralo se otvoreno kadetsko prvenstvo Dubrovnika u pravom, klasičnom šahu. Sudjelovalo je rekordnih dvadeset i troje šahista uzrasta od 7 do 16 godina, njih 18 iz Grada, troje iz Vele Luke i dvoje s Mljeta. Igralo se sedam kola, tempo 30’+30”, a na kraju je tijesnu pobjedu odnio Matej Perak sa 6 bodova ispred drugoplasiranog Emanuela Tomasija (Vela Luka) također sa 6 bodova i trećeplasiranog Tonka Sebastijana koji je osvojio 5 i pol bodova. I Matej i Emanuel pobijedili su u 5 susreta, a u dva remizirali, no po dodatnim kriterijima bolji je bio Matej i tako zasluženo osvojio prvo mjesto.
Trojica prvoplasiranih, Perak, Tomasi i Sebastijan, nagrađeni su pokalima, medaljama i poklonima u vidu šahovske opreme. U zasebnim kategorijama, najbolji kadet do 8 godina (U8) je Andrija Crnčević s 3 i pol boda, u kategoriji do 12 godina (U12) Franko Matana s 5, a najbolja kadetkinja bila je Maja Franulović s 4 i pol boda.
-Bez uobičajene kurtoazije – iskrene pohvale idu svima neovisno o rezultatu. Nije lako odigrati sedam partija u tri dana, pri tom poštujući mnoga pravila šahovske igre, igranja na sat, zapisivanja poteza, itd., a većem dijelu djece ovo je bio prvi takav službeni turnir. Za one neinicirane šah izgleda poput pukog i beskrajno dosadnog micanja nekakvih figura po tamo nekakvoj ploči, no za one koji se naoružaju hrpom upornosti i strpljenja počinje se otvarati njegova skrivena i neiscrpna ljepota. Nadamo se da je barem dio djece zagrizao u taj kolač, vrijeme će pokazati, a na svima nama, kako klubu tako i roditeljima, je da im na tom putu pomognemo. Organizacija ovakvih turnira nužna je za njihov razvoj i ŠK Dubrovnik nastavit će u tom smjeru.
Za kraj, osim same šahovske organizacije ovakvog turnira nimalo manje važan dio je skrb o djeci.
Naime, često završe partiju u 15-ak minuta i onda, naravno, krenu svojim dječjim poslom – igranje, trčanje, skakanje, lovica, vikanje. Zato neizmjerno zahvaljujemo tatama i poglavito mamama koji su odradili babysitting, catering, tješenje, i sve što ide uz ovakav dječji turnir – napisali su iz kluba.
Konačan poredak:
1. Matej Perak 6
2. Emanuel Tomasi 6
3. Tonko Sebastijan 5½
4. Franko Matana 5
5. Maja Franulović 4½
6. Đivo Valjalo 4½
7. David Vukas Džaić 4
8. Roko Grgičević 4
9. Luka Vojvoda 4
10. Gabriel Pavlović 4
11. Edgar Wiele 4
12. Elena Obrst 4
13. Andrija Crnčević 3½
14. Ana Perak 3
15. Luka Marković 3
16. Teo Baričević 3
17. Matej Mojaš 3
18. Dominik Končarević 3
19. Ana Jančić 2½
20. Lucija Zdravka Smokvina 2½
21. Nikša Sesjak 2
22. Hrvoje Ribičić 2
23. David Majcen 1
Izvor/Foto: Šahovski klub Dubrovnik 

Pročitajte još

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist

NAPETA UTAKMICA U BEOGRADU Jugaši pobijedili Crvenu Zvezdu

Dulist

45 OSVOJENIH MEDALJA Gradonačelnik primio Taekwondo klub Shark

Dulist