Sport

Matej Perak kadetski prvak Dubrovnika u šahu

U petak, subotu i nedjelju u klupskom prostoru ŠK Dubrovnik igralo se otvoreno kadetsko prvenstvo Dubrovnika u pravom, klasičnom šahu. Sudjelovalo je rekordnih dvadeset i troje šahista uzrasta od 7 do 16 godina, njih 18 iz Grada, troje iz Vele Luke i dvoje s Mljeta. Igralo se sedam kola, tempo 30’+30”, a na kraju je tijesnu pobjedu odnio Matej Perak sa 6 bodova ispred drugoplasiranog Emanuela Tomasija (Vela Luka) također sa 6 bodova i trećeplasiranog Tonka Sebastijana koji je osvojio 5 i pol bodova. I Matej i Emanuel pobijedili su u 5 susreta, a u dva remizirali, no po dodatnim kriterijima bolji je bio Matej i tako zasluženo osvojio prvo mjesto.
Trojica prvoplasiranih, Perak, Tomasi i Sebastijan, nagrađeni su pokalima, medaljama i poklonima u vidu šahovske opreme. U zasebnim kategorijama, najbolji kadet do 8 godina (U8) je Andrija Crnčević s 3 i pol boda, u kategoriji do 12 godina (U12) Franko Matana s 5, a najbolja kadetkinja bila je Maja Franulović s 4 i pol boda.
-Bez uobičajene kurtoazije – iskrene pohvale idu svima neovisno o rezultatu. Nije lako odigrati sedam partija u tri dana, pri tom poštujući mnoga pravila šahovske igre, igranja na sat, zapisivanja poteza, itd., a većem dijelu djece ovo je bio prvi takav službeni turnir. Za one neinicirane šah izgleda poput pukog i beskrajno dosadnog micanja nekakvih figura po tamo nekakvoj ploči, no za one koji se naoružaju hrpom upornosti i strpljenja počinje se otvarati njegova skrivena i neiscrpna ljepota. Nadamo se da je barem dio djece zagrizao u taj kolač, vrijeme će pokazati, a na svima nama, kako klubu tako i roditeljima, je da im na tom putu pomognemo. Organizacija ovakvih turnira nužna je za njihov razvoj i ŠK Dubrovnik nastavit će u tom smjeru.
Za kraj, osim same šahovske organizacije ovakvog turnira nimalo manje važan dio je skrb o djeci.
Naime, često završe partiju u 15-ak minuta i onda, naravno, krenu svojim dječjim poslom – igranje, trčanje, skakanje, lovica, vikanje. Zato neizmjerno zahvaljujemo tatama i poglavito mamama koji su odradili babysitting, catering, tješenje, i sve što ide uz ovakav dječji turnir – napisali su iz kluba.
Konačan poredak:
1. Matej Perak 6
2. Emanuel Tomasi 6
3. Tonko Sebastijan 5½
4. Franko Matana 5
5. Maja Franulović 4½
6. Đivo Valjalo 4½
7. David Vukas Džaić 4
8. Roko Grgičević 4
9. Luka Vojvoda 4
10. Gabriel Pavlović 4
11. Edgar Wiele 4
12. Elena Obrst 4
13. Andrija Crnčević 3½
14. Ana Perak 3
15. Luka Marković 3
16. Teo Baričević 3
17. Matej Mojaš 3
18. Dominik Končarević 3
19. Ana Jančić 2½
20. Lucija Zdravka Smokvina 2½
21. Nikša Sesjak 2
22. Hrvoje Ribičić 2
23. David Majcen 1
Izvor/Foto: Šahovski klub Dubrovnik 

Pročitajte još

AMERIČKI NOGOMET Dubrovnik Sharksi slave deveti rođendan!

Dulist

Započeo je sedmi Memorijalni turnir Đuro Miletić

Dulist

PONOVNO ODLAZI Antun Bačić više nije trener Squarea

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija