Sport

Matej Perak je kadetski prvak Dubrovnika u šahu

Matej Perak je kadetski prvak Dubrovnika u šahu

Od petka do nedjelje, odnosno od 10. do 12. prosinca 2021. u prostorijama Šahovskog kluba „Dubrovnik“ u Gospinom polju odigrano je pojedinačno kadetsko prvenstvo Grada Dubrovnika u šahu za 2021. Nastupile su dvije kadetkinje i pet kadeta, odnosno ukupno sedam natjecatelja.

Pobjednik, odnosno kadetski prvak Grada Dubrovnika u šahu za 2021. po očekivanju je glavni favorit, Matej Perak, sa svih 6 bodova iz 6 partija. Njegova sestra, šestogodišnja Ana Perak, koja je jedina bila kategorizirana /IV. Kategorija/, osvojila je drugo mjesto s 3.5 boda koliko je imao i trećeplasirani Blaž Di Ceglie itd. Pobjednik, Matej Perak osvojio je i prigodni pokal, te priznanje, a ostvario je i uvjete za početnu, IV. šahovsku kategoriju. Drugoplasirana Ana Perak i trećeplasirani Blaž Di Ceglie dobili su odgovarajuća priznanja. Cjelokupan turnir vodio je i sudio međunarodni šahovski sudac Sulejman Islamović iz Dubrovnika.

– Možemo reći da je probijen led, jer kadeti, uzrasta do 15 godina, ustručavaju se nastupati na organiziranim i službenim natjecanjima, što je problem dubrovačkog šaha već i desetljećima. Razlozi tome različite su prirode, iako se tzv. neformalni šah igra diljem dubrovačkog područja, tako da ga upražnjuju i mladi, i sigurno i daroviti igrači. Uglavnom se šah shvaća kao razonoda, zabava, druženje i sl. gdje se ne bilježe niti registriraju nikakvi turniri, pa tako ni porazi ni pobjede. Vjerujemo da će se idućih godina ubrzano razvijati i klupski i pojedinačni natjecateljski i organizirani šah, i ne samo u Šahovskom klubu „Dubrovnik“ – komentirali su iz kluba.

Pročitajte još

Uživajte u predivnim snimkama dočeka zlatnih Dubrovčana

Dulist

TREĆA DUBROVAČKA REGATA Tko je bio najuspješniji?

Dulist

[VIDEO] KAKAV DOČEK! Vatrogasci sirenama pozdravili vaterpoliste na ulazu u Grad

Dulist