Sport

MARO FRANIĆ „Rezultat mi više nije bitan, sad samo uživam u utrkama!“

MARO FRANIĆ „Rezultat mi više nije bitan, sad samo uživam u utrkama!“

Međunarodna auto utrka na brskim stazama 15. Nagrada Dubrovnika 2015. ‘Memorijal Željko Đuratović’ u organizaciji Auto kluba ‘Dubrovnik racing’ održava se u subotu i nedjelju, 10. i 11. listopada na stazi Komolac – Brgat.

Posljednja je to utrka u kalendaru koja će nam dati imena novih prvaka Hrvatske u šest kategorija. Ono što se već sad sa sigurnošću može kazati kako domaćini utrke njen početak čekaju kao slavljenici. Naime, momci iz AK Dubrovnik Racinga u dosadašnjem tijeku prvenstva stekli preveliku prednost u timskom poretku da bi ih itko uspio sustići.

Maro Franić, koji je prvi utrku odvozio još davne 1997. godine, jedan je od ključnih ljudi u AK Dubrovnik Racing, klubu za koji se bez premišljanja može nazvati institucijom hrvatskog automoto sporta. Za DuList Franić najavljuje 15. izdanje Memorijala Željko Đuratović, ali i otkriva neke detalje iz automoto svijeta o kojima se rijetko govori.

Što dubrovačka publika i zaljubljenici u automoto sport mogu očekivati od ovogodišnje nagrade Dubrovnika?
Utrka se po ustaljenom rasporedu vozi u subotu i nedjelju, 10. i 11. listopada. U subotu su zakazani treninzi od podne do 18 sati, a sama utrka održava se u nedjelju od 11.30 do 18 sati. Vozi se po poznatoj stazi uz Komolac, od benzinske pumpe do Brgata. Vozie se Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Crne Gore, Prvenstvo Regije Jug i Kup Slovačke. Moći ćemo vidjeti hrvatske, crnogorske, mađarske, slovačke vozače. Ovo je posljednja utrka u Prvenstvu Hrvatske, ali kako već sad stoje stvari, AK Dubrovnik Racing bit će momčadski prvak Hrvatske. Ako bude sreće imat ćemo i tri prvaka države u automobilizmu.

O kojim vozačima AK Dubrovnik Racing je riječ?
U grupi N imamo dva kandidata za prvaka Hrvatske, to su Žarko Knego i Hrvoje Čikor. Oni mogu ostati bez naslova jedino ako im ‘crknu’ vozila, ali to nije za očekivati. U grupi A veliku priliku za titulu najboljeg ima dubrovački Mađar Laszlo Hernady s Mitsibushijem. Već potvrđeni prvak, također Mađar Laszlo Szasz, dolazi u Dubrovnik samo zbog dubrovačke publike i vozit će svoju Formulu. Dolazi nam i Istvan ‘Bongo’ Kavecz, još jedan naš Mađar, koji u teoriji može biti prvak, ali mu nisu naklonjene karte. U svakom slučaju, mi smo i ove godine definitivno najbolji i osvajamo naslov prvaka.

Time ćete vrlo vjerojatno treći put u četiri godine biti najbolja momčad Grada Dubrovnika. Vaša dominacija nad na tu titulu pretplaćenim Jugašima se nastavlja?
Naš klub se konsolidirao. Napravili smo male promjene unutar kluba, stiglo nam je nekoliko mladih na čelo kluba. Posložila nam se godina.Ulažemo puno svojih sredstava i želimo dokazati da je automobilizam, uz vaterpolo, najperspektivniji sport u Dubrovniku. Pogovotovo gledano turistički.

Koji su preduvjeti koje netko tko voli automobilizam treba ispuniti da bi vam se pridružio?
Osnovni preduvjet je smisao za vožnju. Treba krenuti u ‘malim’ kategorijama, vozeći male aute u vožnji slaloma i kronometra. Te su discipline slabije od brda i kruga. Tako nam se pridružila većina vozača. Mi potom kroz dvije ili tri utrke prepoznamo ima li ili nema ta osoba potencijal. Jer ipak se ne može baš svatko baviti ovim sportom, koji je rizičan, mogu se dogoditi neželjene situacije. Ali mi već na kartingu prepoznamo talent. Mnogo ih i odustane jer je ipak ovo skup sport. Mene osobno, a ja sam među prva tri, sezona izađe oko 30 tisuća eura. Za napad na prvo mjesto potrebno je najmanje oko 50 tisuća eura. Novac najviše ide na putovanja, održavanje auta i na gume. Jedan set od četiri trkaće gume košta 11 tisuća kuna. A za vrhunske nastupe na svakoj utrci trebate imati nove gume.

Najstariji ste aktivni vozač u Prvenstvu Hrvatske?
Jesam, i ne mislim se ostaviti automobilizma dok god budem mogao. Sad mi više rezultat nije primaran, vozim iz ljubavi i uživancije. Bitno mi je da putujem, uživam, uživam u brzinama, na kraju i da stvorim mladu ekipu koja će, kad ja i Čikor odemo, biti na vrhu.

Pročitajte još

STIŽE ALKAR Večeras navijamo za Košarkaše Dubrovnika!

Dulist

POSLJEDNJA PRILIKA ZA PRIJAVU Pridružite se utrci 5K, trčite ili navijajte za Marka!

Dulist

NAKON 24 GODINE Hrvatska malonogometna reprezentacija izborila Svjetsko prvenstvo!

Dulist