Vaše vijesti

MARKO TOMIĆ Hoće li se Kaše od silnih bušotina pretvoriti u švicarski sir?

kase0009

Ovih dana i obnova lukobrana Kaše izgleda ulazi u program Dubrovačkog zimskog festivala. Vrši se sondiranje na tijelu lukobrana. Za ne vjerovati je da u ŽLU Dubrovnik ili ne znaju ili su zaboravili da je sondiranje Kaša već izvršeno 1987. godine s 10 sondi, kada su dobiveni i kvalitetni rezultati o strukturi ovog povijesnog objekta i time je donekle utvrđeno stanje u njegovu tijelu.

Jesu li se odgovarajući dokumenti s rezultatima analize sondi negdje zagubili, iako će se točna struktura doznati tek tijekom stvarne obnove, to ostaje važnim pitanjem. Iz ŽLU Dubrovnik to pravdaju potrebom “konzumiranja” građevinske dozvole koja važi do siječnja 2015. god., a da su ovi radovi prva faza u procesu obnove kako bi se analiziralo stanje Kaša. Neće biti da se od 1987. do 2014. promijenila struktura lukobrana, promijenilo se svakako njegovo stanje kao građevine i to na gore. Već sam u prethodnom osvrtu na ovu temu napisao da smatram nužnim temeljitu kompletnu rekonstrukciju, jer da će parcijalna rješenja samo produžiti ovu agoniju povijesnog objekta nulte kategorije. Već treći put se najavljuje obnova, a sredstva nisu osigurana.

Doduše prvi put ni projekt obnove nije bio adekvatan vrijednosti ovog spomenika. Kada se radi o financijskim pitanjima stalno se nailazi na zid nerazumijevanja kod nadležnih institucija, jer se ne razumije značaj Dubrovnika, ne samo kao našeg nego i svjetskog spomenika, ali se s tim pojmom maše kao zastavom kulture pred građanima naše zemlje i građanima svijeta u nekim prilikama. ŽLU Dubrovnik nema svoja sredstva za ovaj složeni i skupi projekt, a sam cilj projekta ni ovaj put ne garantira kvalitetnu obnovu sve da se i dobio traženi novac (25 milijuna kuna). Svi su izgledi da će obnova lukobrana Kaša još dugo dugo trajati, a za nadati se da se prije toga Kaše neće pretvoriti u švicarski sir mnogobrojnim bušotinama. I dalje ostajem pri mišljenju da ŽLU Dubrovnik nije trebala pod svim obavezama preuzeti vođenje i održavanje stare gradske luke, koja je neraskidivo vezana za Grad kao njegov bitan povijesni i životni dio.

Marko Tomić

 

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist