Vaše vijesti

MARKO MUJAN Ne čekaj Dubrovniče da Vukovaru trava naraste

MARKO MUJAN Ne čekaj Dubrovniče da Vukovaru trava naraste

Bez diplome, a i s diplomama, kao pokrivalima za povremeni izlet u svijet intelekta, pametni prozivaju na djelovanja, koje služi jačanju revolucionarnih stremljenja u ništavilu njihove ‘borbe’, koju bi im trebali voditi oni bez masla na glavi… jer takvo je vrijeme došlo. Ili jesi ili nisi!?!
Umišljeni u svoju veličinu, zbog njima dobro poznatog snalaženja za osobno dobro promoviraju modu diktata nad onima, koji nastoje djelovati i nešto napraviti. Kakvi su to borci? Borci, protiv onih, kojima se u osnovi dive, jer im je cilj doći do materijalnog ‘blagostanja’, uzorom na tzv. odličnike, a i odlikovane dezertere.
U ovoj i ovakvoj Državi u tranziciji, a požele li emigranti i tranzitnoj, postoji ipak žiža u mraku ustaljenog samoživlja, ne kao puka žerava, nego osmišljena, i dokazana duha za Dubrovnik i Hrvatsku.
U ‘Zagrebu’ Vlast u rukama (mjesto trojednih zakona, upravljanja i pravde), drži topuze spremne za svaku prigodu pokušaja izražavanja Volje Naroda, Branitelja, Svjesnih i njihove Sirotinje.
Dok se nutka s osmijehom guzu na pipanje EU-Ropskim istaknutim političarima s jedne, a podržava?!? Orbana s druge strane, licemjerjem bez presedana, pokazujući da su svoju kuću Hrvatsku gotovo rasprodali, a eto Mađarsku bi sačuvali.
Sarkazam dubokih korijena i plitkih pobuda, onih koji bi ga potopili do grla, rušio se, i Dubrovnik bacan na koljena uspravljao, unatoč svim pokušajima devastacija i pljački okolo kole pa na mala vrata. Za sad su izdajice, preprodavači i trovači tek do koljena novom Gradu. Pišem ga s velikim slovom, i dok je tako, znat ćete da je nad njim raskriljen barjak Libertasa.

O čemu pišem?
Poštovani čitaoče prevareni, osviješteni, ucijenjeni, hrabri, razočarani, ponosni, Ti razumiješ!

Ombla
Pišem o muteži oko zamućene i fekalijama onečišćene Omble, i prebacivanju odgovornosti bivših pitanika jednih drugima, onima od Grada, i onima od ništetne Hidroelektrane. Gospar Paviša od bušenja, prije kojih nije bilo gotovo ni ‘z’ od zamućenja navalio na Grad. Ma hajte gosparu bilo bi bolje da začepite. Jer ranili ste bušenjima nadzemlje i podzemlje Omble, kako ono popularni Stipe Božić u dokumentarcu slučajno kaže… Odakle se pojavio ovaj novi otvor u tunelu? (usred mraka). Da tome nije tako možda nam danas pročistač ne bi ni trebao, barem ne zbog razloga zbog kojega je napravljen jer biološki će i dalje stvari odrađivati klor.

Zdravstvo
‘Zagreb’ regulira financiranje, liječenjem pristupačnim? aspirinima i plaćanje skupih medikamenata ‘za nagradu’ od njih ovisnim bolesnicima. Potiče odlazak iz Domovine liječnika u čije je školovanje potrošena, a novim trendovima Bačena, ogromna svota novca, truda i znanja, dovodeći odgovorne za stvarno funkcioniranje na terenu u izuzetne probleme.
Kako organizirati u nekoj Bolnici sve potrebne usluge i liječnike specijaliste, ako odlaze iskusni. Odakle ih dovesti i čime privući, kad otputuju ili pođu u privatnu praksu oni, koji su imali ovdje sređen život i stambeno i obiteljski. Državna administracija ih odbacuje time jačajući i posredno financirajući EU-Ropsku uniju. Što očekivati, koji je scenarij izgledan? Najcrnji!
Kad nam odu najpotentniji medicinski stručnjaci i specijalisti u ‘bijeli’ svijet, a profesori na katedrama Medicinskoga fakulteta u ‘zasluženo’ male mirovine, tko će ih zamijeniti i koja će razina školovanja biti na tim, upravo zbog stručnih ljudi, do nedavno prestižnim institucijama.
Baš sam skeptik reći će s vrha ‘optimisti’. Iz ministarstava zdravstva, kulture i obrazovanja bi objasnili da će sve to riješiti osnovnoškolci i srednjoškolci obasuti kurikuralnim reformama duginih boja, a po meni šarenim lažima bez perspektivnosti.
Do tad divljenje svim djelatnicima dubrovačke bolnice i njihovom ravnatelju doktoru Bekiću jer nije lako stajati između čekića i nakovnja.

Vukovar u Dubrovniku
O braniteljima i stalnim pokušajima da ih se manipulira za određene ‘više’ političke interese, u posljednje vrijeme čak i one unutar stranačke. Treba znati da se baca na koljena Knin, a sve nastoji da tim stopama krene i Vukovar. Tko to radi bit će već razvidno, a mi se spremimo braniti Dubrovnik.
Obranimo li Dubrovnik od pogube rasprodaje na krilima izdaje, pobrinemo li se za susjede, bolesnu djecu, invalide, sirotinju, starije, i Knin će se podići na noge, a Vukovar ostati uspravan.
Premijer Plenković će slušati i u buduće, pa neka posluša koga odluči. Izbor je jednostavan, a vrijeme curi na usta izbacujući ono što ni pas s maslom ne bi mogao pojesti.
Gradonačelnik Penava bi djelovao dolje, hvalio one gore, a živio u sredini, s najboljim Premijerom u Hrvata, po njemu, ikad. Da mi je znati tko mu je podvalio prosvjed, kad više nema Macana, valjda neki vanjski valutni ‘dobronamjerni’ savjetnik, a nije da nema i ‘naših’ iz sjene.
Sljedeći put, kad Penava dođe u Grad, možemo poći loviti rakove, ali ne s Karake i ne obilno, nego uz paštetu i fetu kruha, jer se ne mora bojati da će, nakon korak naprijed dva natrag, popularan ‘izlijetati iz pašteta’.
Još ima vremena, možda se obavi korekcija i prosvjeduje pred USKOK-om i pravosudnim tijelima, koja oslobađaju dilere i zatvaraju konzumente. Možda bih trebalo izdvojiti malo kuna i, mjesto u Dubrovniku (nepoželjno), otići protestirati u Vukovar (poželjno), ali protiv koga ili čega. Aždaje, zmaja, janjaca u vučjim kožusima. Eto je javnosti rekao najbogatiji hrvatski policajac Josip Ćelić, koji za sad u vlasništvu ima 12 kuća: ‘Policija profesionalno radi na predmetima ratnih zločina u Vukovaru, što potvrđuju i dvije kaznene prijave od početka godine’, uključujući i onu protiv navodnog 49-godišnjeg državljanina Hrvatske i Srbije, koji nije dostupan. ‘Krenulo’ je.

Pobratime grade tko su oni što su te izdali? Isti oni koji bi Dubrovnik za škude prodali, kad ga već u ratu nisu predali!
Napiše tako kolega Petar Mišo Mihočević: ‘Hoće li dubrovačke braniteljske udruge, poglavito Udruga branitelja Dubrovnika, pružiti i javno izraziti potporu gradonačelniku Vukovara Penavi ovoj, na sramotu svih vlasti do sada, povijesnoj inicijativi za konačno procesuiranje ratnih zločinaca? Ili se to nas u Dubrovniku kao zajednicu ne tiče? Vidim pojedinačne izraze podrške, ali od niti jedne UDRUGE, je*em vas u predsjedavanje radi predsjedavanja, slijepe na život u očekivanju onih 5000 kuna za vijence od Grada jednom godišnje.’

Još k tome priloži zanimljiv tekst, kojemu je autor Anthony R. Boras, Pasadena, Cal. pod naslovom ”Narod može oprostiti nepotizam, klijentelizam, korupciju, grupu Borg, govor u Dubrovniku i neke sukobe, ali neće i ne može Vukovar” ( https://hrvatska-danas.com/2018/09/09/narod-moze-oprostiti-nepotizam-klijentelizam-korupciju-grupu-borg-govor-u-dubrovniku-i-neke-sukobe-ali-nece-i-ne-moze-vukovar/ ). Koja mutež od sugestije… Ne neće Narod oprostiti ni nepotizam, ni klijentelizam, ni korupciju, ni grupu Borg, ni govor Premijera u Dubrovniku o ‘nekakvom sukobu’ devedesetih, a neće oprostiti ni zločine počinjene Vukovaru. Kolega Mihočeviću pucanj u prazno, a i puške su davno zakopane, tko je puco. Još bi se i kakalo u kopanju iz koje drugi moraju jesti. Neće moći.

Za kraj jedan zaključak!
Koja institucija ispituje i sankcionira pobjedu na natječaju za nabavku pancirnih košulja za Ministarstvo unutarnjih poslova RH (prvotno odbijene dok od prošlogodišnjih 6.500 kuna nisu poskupjele na prihvatljivih 18.000 kuna), pretpostaviti je ista ona, koja je ispitala remont MIG-ova, koji su došli više neispravni nego ispravni iz Ukrajine, i ona koja će ispitati kupovinu oldtimera, popularno prozvanih ”kanti”, od F-16 vezanih za istu ekipu okupljanu na večerama u svrhu rasprodaje Srđa za malo škuda.
Na to navezano, s obzirom koliko se naš župan Dobroslavić dvoji vratiti kriminalno povećani obuhvat projekta Golfograda sa sudski poništenih 350 na legalnih 110 hektara zemljišta, a Gradsko vijeće raskinuti ugovor o koncesiji na tvrđavu Imperial, škude u nečijim džepovima ne samo da su tamnog sjaja nego su i vruće do usijanja. Tko u njih pipne partija ne oprašta, ali ne oprašta ni Narod Partijama. Vjerovali u to patuljci ili ne !

Marko Mujan, mag.pol.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist