Grad

Mario Obuljen: Povećanje cijena građevinskog materijala ugrožavat će profitabilnost projekata

Dubrovčanin Mario Obuljen, inženjer građevine, napisao je tekst o cijenama građevinskog materijala. Kako ističe, povodom pandemije COVID-19, posljedično globalnim utjecajima na proizvodnju i poremećajima u opskrbi sirovinama za proizvodnju proizvođači su suočeni s ozbiljnim problemima u nabavci sirovina za proizvodnju s jedne strane te s dramatičnim porastom troškova s druge strane.

-Očekuje se da će povećanje cijena građevinskog materijala (ovisno od građevnim proizvodima poskupljenja su od 35 posto pa sežu čak do 250 posto), utjecati i ugrožavati profitabilnost projekata – istaknuo je Obuljen.

Nužno je, kako kaže, osvijestiti da uz povećanje cijena nabavljači proizvoda su suočeni s ozbiljnim problemima oko nabavke istih proizvoda te iz svega navedenog dovodi se u pitanje profitabilnost projekata radi rasta cijena i same isporuke prozvoda koji u konačnici može dovesti do ozbiljnog problema po pitanju realizacije projekata radi zastoja na gradilištu, ali nažalost i do zaustavljanja samih radova.

-Uslijed ove situacije izazovi bi se mogli pojaviti u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u čiji su velik dio uključeni građevinski radovi, samo za obnovu zgrada stradalih u potresu predviđeno je preko 6 milijardi kuna, a iskorištavanjem sredstava bi moglo doći u pitanje ako se za projekte koju su u pripremi ne revidiraju procijenjene vrijednosti u skladu s poskupljenjima, ali i promijene odredbe po kojima je obaveza izvođača da jamči nepromjenjive jedinične cijene – rekao je.

Kako trenutna situacija ne bi dovela do sloma građevinskog sektora i propasti započetih projekata (koji se velikim dijelom financiraju EU sredstvima a samo kašnjenje radova bi rezultiralo penalizacijom prema izvođaču radova i državi/investitoru) pod utjecajima ‘više sile’ u ovim momentima, ističe, nužno je organizirati sastanak između predstavnika javnopravnih tijela, ovlaštenih inženjera građevinarstva, arhitekata, trgovaca, pravnika.

-Kako bi se mogli dogovoriti u zakonodavnim okvirima i zajedničkim strukovnim smjernicama oko primjene klizne skale ili nekog sličnog instrumenta po pitanju ranije ugovorenih cijena referirajući se pogotovo na zakon o obveznim odnosima koji bi svim sudionicima projekata za javno dobro omogućio nastavak poslovanja u svrhu dobrobiti realizacije projekata – istaknuo je i dodao:

-Također se i ovim putem zahvaljujemo na svim postupcima kroz koje se svaka strukovna grupacija zalaže za pronalazak pravnih rješenja kako bi se zaštitio svaki sudionik u gradnji kao neumorni pokretač gospodarstva u ovim teškim momentima uzrokovane COVID 19 pandemijom – kaže.

 

Pročitajte još

Prvak Hrvatske Luka Ivanković i brončane judoke Mokošice kod gradonačelnika

Dulist

Obilježena 19. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku

Dulist

UGRADNJA DIZALICA TOPLINE Gradski bazen modernizira se sustavom grijanja morskom vodom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija