Grad

Mario Obuljen: Povećanje cijena građevinskog materijala ugrožavat će profitabilnost projekata

Mario Obuljen: Povećanje cijena građevinskog materijala ugrožavat će profitabilnost projekata

Dubrovčanin Mario Obuljen, inženjer građevine, napisao je tekst o cijenama građevinskog materijala. Kako ističe, povodom pandemije COVID-19, posljedično globalnim utjecajima na proizvodnju i poremećajima u opskrbi sirovinama za proizvodnju proizvođači su suočeni s ozbiljnim problemima u nabavci sirovina za proizvodnju s jedne strane te s dramatičnim porastom troškova s druge strane.

-Očekuje se da će povećanje cijena građevinskog materijala (ovisno od građevnim proizvodima poskupljenja su od 35 posto pa sežu čak do 250 posto), utjecati i ugrožavati profitabilnost projekata – istaknuo je Obuljen.

Nužno je, kako kaže, osvijestiti da uz povećanje cijena nabavljači proizvoda su suočeni s ozbiljnim problemima oko nabavke istih proizvoda te iz svega navedenog dovodi se u pitanje profitabilnost projekata radi rasta cijena i same isporuke prozvoda koji u konačnici može dovesti do ozbiljnog problema po pitanju realizacije projekata radi zastoja na gradilištu, ali nažalost i do zaustavljanja samih radova.

-Uslijed ove situacije izazovi bi se mogli pojaviti u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u čiji su velik dio uključeni građevinski radovi, samo za obnovu zgrada stradalih u potresu predviđeno je preko 6 milijardi kuna, a iskorištavanjem sredstava bi moglo doći u pitanje ako se za projekte koju su u pripremi ne revidiraju procijenjene vrijednosti u skladu s poskupljenjima, ali i promijene odredbe po kojima je obaveza izvođača da jamči nepromjenjive jedinične cijene – rekao je.

Kako trenutna situacija ne bi dovela do sloma građevinskog sektora i propasti započetih projekata (koji se velikim dijelom financiraju EU sredstvima a samo kašnjenje radova bi rezultiralo penalizacijom prema izvođaču radova i državi/investitoru) pod utjecajima ‘više sile’ u ovim momentima, ističe, nužno je organizirati sastanak između predstavnika javnopravnih tijela, ovlaštenih inženjera građevinarstva, arhitekata, trgovaca, pravnika.

-Kako bi se mogli dogovoriti u zakonodavnim okvirima i zajedničkim strukovnim smjernicama oko primjene klizne skale ili nekog sličnog instrumenta po pitanju ranije ugovorenih cijena referirajući se pogotovo na zakon o obveznim odnosima koji bi svim sudionicima projekata za javno dobro omogućio nastavak poslovanja u svrhu dobrobiti realizacije projekata – istaknuo je i dodao:

-Također se i ovim putem zahvaljujemo na svim postupcima kroz koje se svaka strukovna grupacija zalaže za pronalazak pravnih rješenja kako bi se zaštitio svaki sudionik u gradnji kao neumorni pokretač gospodarstva u ovim teškim momentima uzrokovane COVID 19 pandemijom – kaže.

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović