GradUrednički izbor

MARIJO BEKIĆ ZA DULIST Testiranje na tjednoj razini košta oko 200 tisuća kuna

MARIJO BEKIĆ ZA DULIST Testiranje na tjednoj razini košta oko 200 tisuća kuna

Od sredine lipnja u Općoj bolnici Dubrovnik u pogonu je novi uređaj za testiranje na COVID-19, no jedno je vrijeme bio izvan fukncije. U razgovoru u novom broju DuLista ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je među ostalim kako se aparat pokazao kao pun pogodak.

-Sjetit ćete se da je prosječno čekanje rezul­tata ranije bilo dan i pol, a ponekad se nalaz čekao i tri dana. Danas najčešće unutar 12 sati, a najviše unutar 24 sata imamo sve rezultate testova. Bile su to ‘dječje bolesti’. Imali smo slučaj dekon­taminacije pa kvar aparata i sad smo se toliko uhodali da su nabavljeni i tzv. back up-ovi, dodatni uređaju u slučaju ispadanja ovih. Testovi su dosta skupi. Da bismo dobili rezultat za jednog pacijenta, moramo imati bris nazofa­rinksa, druga faza je set za izolaciju virusne ribonukleinske kiseline (RNA) i na posljetku set za PCR aparat. Zapravo imate tri kategorije potrošnog materi­jala od uzimanja uzorka do rezultata. Dosta je zahtjevno. Ne postoje stalni putevi opskrbe. To uglavnom ne ide preko veledrogerija već kontaktirate s manjim tvrtkama koje su uglavnom nastale prije nekoliko mjeseci, nakon pojave COVIDA – istaknuo je Bekić. Kazao je i kako je jedna situacija bila u travnju i svibnju, a sad se sustav i svi­jet prilagodio i sad ima dosta dobav­ljača.

MARIJO BEKIĆ ZA DULIST Testiranje na tjednoj razini košta oko 200 tisuća kuna

-Srećom naš uređaj je otvorenog tipa, što znači da ne ovisimo o jednom proizvođaču potrošnog materijala – naglasio je Bekić. Na pitanje jesu li imali problema s nabavom, odgovara kako ‘nisu, no svi traže plaćanje unaprijed i troškovi testiranja su ogromni’.

-Sadaš­nja razina testiranja od 150 do 200 pacijenata, što je trenutni dubrovački prosjek, košta na tjednoj razini oko 200 tisuća kuna. Zato i imamo nepromije­njenu cijenu testiranja. Naši djelatnici u biokemijskom laboratoriju su se toliko ispraksirali i unaprijedili svoje znanje da radimo na tzv. tri sekvence, dakle onaj skuplji postupak od HZZO-a, što je priznanje svim djelatnicima biokemijskog laboratorija. Počeli smo od ničega što se tiče molekularne bio­logije, a sad imamo osim naše vodi­teljice dr. Antonije Perović i njezinih kolegica i četvero molekularnih bio­loga. Oni su zaposleni na određeno vrijeme, a vjerojatno ćemo zaposliti još dvoje kako bismo mogli dobiti 24 satno testiranje, jer ne znamo što jesen nosi. Važno je usredotočiti se na jesen, na naše sugrađane i tu situaciju spremno dočekati – kaže Bekić.

Cijeli razgovor možete pročitati u novom broju DuLista koji je od srijede na kioscima.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist