Kultura

Mani Gotovac i “Fališ mi” u Dubrovniku

Mani Gotovac Dubrovniku i Dubrovačnima će 8. kolovoza predstaviti svoju knjigu „Fališ mi – Druga knjiga: jesen/ljeto“.

Uz autoricu, na promociji će govoriti Jagoš Marković, Luko Paljetak i Velimir Visković. Naime, 2010. u izdanju Profila objavljena je s velikim uspjehom prva knjiga autobiografskog romana „Fališ mi“ Mani Gotovac, koja je donijela poglavlja Proljeće i Zima. U drugoj knjizi, objavljenoj krajem 2011. godine, slijede poglavlja Jesen i Ljeto.

U Jeseni autorica govori o bolesti malodobne kćeri Ane, čiji je ishod tragičan. Pratimo bolnu i dramatičnu bitku za život djeteta, rasap obitelji, traumu majke, njezin psihički slom i nastojanje da se izvuče iz teške depresije…

U poglavlju Ljeto autorica govori o svojim kazališnim iskustvima, osobito o teatrima u kojima je bila ravnateljica (Teatar &TD), odnosno intendantica (HNK u Splitu i Rijeci).
– To je priča žene kojoj su teatar i spektakl u venama, koja se potpuno posvećuje svojim glumcima i kazališnoj magiji, možda i kao svojevrsnoj kompenzaciji za duboku osobnu, majčinsku traumu. Susrećemo se i s nastavkom sudbinske ljubavne priče s Gorkim, započete u prvoj knjizi. Jer ljubav, u svim pojavnim oblicima – kao erotizam žene i muškarca, kao materinstvo, kao zanesenost profesijom – osnovni je smisao ljudske egzistencije – poručuje nam Mani Gotovac.
 
Mani Gotovac rođena je 1939. u Splitu. Diplomirala je komparativnu književnost te talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1966. radila je kao kazališna kritičarka i urednica kazališnih emisija na Radio Zagrebu i Televiziji Zagreb.

Nakon sloma hrvatskog proljeća otežan joj je, pa i onemogućen, rad na radiju i televiziji te se više posvećuje objavljivanju u periodici, prije svega u teatrološkom časopisu Prolog (gdje je bila od 1982. članica uredništva, a od 1987. do 1992. i glavna urednica) te u telegramu, Sceni, Forumu i talijanskoj reviji Sipario.

Početkom devedesetih postaje urednica Dramskog programa Hrvatskog radija (1990.-92.), potom ravnateljica Teatra &TD (1992.-98.) i Splitskog ljeta (od 2000.) te intendantica HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci (2003.-07.). Objavila je knjige kazališnih kritika, eseja i zapisa Tako prolazi Glorija (1984.) i Dubrovačke mišolovke (1986.).

Pročitajte još

Uputite se na posljednju ovogodišnju ‘Šetnju kroz povijest Mlina’

Dulist

‘PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE’ Tomica Kristić otkrio kako mu je Dubrovnik ‘zaradio’ besplatno sedmodnevno noćenje u dalekom Mjanmaru

Dulist

OZVUČENI LISTOPAD U ARL Manja Ristić & Mark Vernon: Improvizacija dvoglavog čudovišta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija