DuList IN

Major Jorge između Grofice i Grethen

Major Jorge između Grofice i Grethen

 Glorija Šoletić, Matea Elezović i Vinko Štefanac dio su kazališnog ansambla koji će igrati u sedmoj premijeri Kazališta Marina Držića „Bastion“ Luka Paljetka.

Dubrovačka glumica, Glorija Šoletić koja u ovoj premijeri tumači Groficu, ističe kako joj je, nakon niza predstava koje su se odigrale u KMD-u, iznimno drago što je na repertoaru dubrovački pisac Luko Paljetak.
 
– S Lukom Paljetkom sam puno surađivala, stoga mi je drago raditi na ovoj predstavi, ali mi je teško govoriti o poslu jer smo upravo sad u najtežoj fazi. Također je super raditi s redateljem koji je došao iz Grčke, iz jedne druge države i kulture koji ima potpuno drugi pristup i način rada. Dobro je da imamo mogućnost prilagoditi se tome. Međusobno se prilagođavamo – ističe Glorija Šoletić koja za ovu prigodu nije željeli otkriti sadržaj najnovije premijere.

– O sadržaju još ne možemo govoriti, jer se još uvijek tražimo. Znate tko je Luko Paljetak, kako sjajno piše, a ovo je prvi put da radim njegovu predstavu, mada smo puno surađivali i prije. Luko je jedna veoma duboka osoba, inteligentna i slojevita i zanimljivo je radit upravo njegov komad – dodaje Šoletić koja je zadovoljna što je ove godine odigrala nekoliko premijera.

– Zadovoljna sam što Kazalište ima toliko premijera. Bingo je uopće danas imati angažman, i moći raditi dvije predstave paralelno. To je stvarno bingo i uopće nisam umorna – zaključuje dubrovačka glumica.
 
Major Jorge
 
Nakon što nam se predstavio u Mizantropu, Vinko Štefanac u Bastionu će utjeloviti Jorgea.
– Nakon dragog Mizantropa dobio sam ulogu majora Jorgea, o kojem ništa nisam znao. On je zapravo personifikacija današnjih ljudi i događaja. Zanimljivo je uopće što prvi put radim s nekim Grkom. Drago mi je zbog te suradnje, posebno zbog cijele ove situacije i događaja u Grčkoj. Jednostavno je bilo zanimljivo uskočiti u sve ovo – ističe Štefanac, koji je zadovoljan što ga je KMD ponovno angažirao.

– Dobro je dok god me zovu. Nadam se da će me zvati i treći put, da mi ovo neće biti zadnja premijera. A to što dubrovački teatar ima toliki broj premijera je zanimljivo, jer ja sam stvarno čovjek koji voli kazalište, koji voli predstave, koji voli uloge. Da radim u jednom takvom kazalištu, jednostavno bih uživao – naglasio je.
 
Uživam u Dubrovniku
 
Matea Elezović, kojoj je ovo prvo gostovanje u KMD-u i koja tumači Grethen, ističe kako se nakon poziva Jasne Jukić vrlo brzo odlučila doći u Dubrovnik.

– Čast mi je da sam upoznala akademika Luka Paljetka, kojeg sam imala za lektiru u osnovnoj školi i što radim na predstavi za koju je glazbu skladao Đelo Jusić, kojeg nisam imala prilike upoznati. Nezahvalno mi je govoriti o predstavi dok smo još uvijek u procesu stvaranja, to ćemo sačuvati za premijeru.

Redatelj je osvježenje, inteligentan je, jednostavno je lijepo raditi s njime – ističe te dodaje kako joj je ovaj angažman u Kazalištu omogućio i dublje upoznavanje s Dubrovnikom.

– Sada mogu Dubrovnik doživjeti u pravom smislu. Ovdje sam bila prije 7 godina, samo na jedan dan, a sad ga mogu upoznati, vidjeti ljepote koje skriva i uživati malo u njemu. Tako spajam ugodno s korisnim – ističe Elezović.
 
Višeslojni tekst
 
– Mislim da će je Dubrovčani dočekati s velikim zanimanjem jer je ovo predstava njihova sugrađanina Luka Paljetka koji kad napiše tekst, on ne prođe nezapaženo. Pitanje je hoće li je svi shvatiti, jer smo i mi dugo dešifrirali neke njegove rečenice. Luko je inteligentna, višeslojna i vrlo zanimljiva osoba. Bio nam je jednom na probi i stvarno je sjajan – naglašava Štefanac i dodaje kako će uživati upravo oni koji očekuju briljantnu predstavu, dok oni koji očekuju pučku komediju neće uživati.

– U ovoj predstavi svatko će naći nešto za sebe – dodala je Glorija Šoletić.
 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović