DuList IN

Koji je vaš faktor?

Koji je vaš faktor?

Produženi vikend i ljetne temperature izmamile su brojne Dubrovčane na plaže. No, ne treba zaboraviti na štetnost UVA zračenja te na sve one korisne savjete kako se zaštititi od sunca.

Najprije, trebalo bi svakako izbjegavati izlaganje suncu u razdoblju od 10 ujutro do 17 sati popodne, a ukoliko baš morate na sunce kožu treba zaštititi kremama s visokim zaštitnim faktorom. Naravno, SPF ili 'sun protection factor' treba prilagoditi i tipu kože.

Nezaštićena koža u prosjeku pocrveni za 20-ak minuta zbog UVB zraka, što je dosta kraće kod osoba vrlo svijetle puti. Tada vam broj uz SPF govori koliko možete produžiti svoj boravak na suncu bez da pocrvenite. Brzina 'izgaranja' na suncu ovisi naravno o fototipu.

Osobe vrlo svijetle puti s plavim očima i plavom kosom pripada fototipu 1, te bez zaštite pocrvene za rekordnih 5 minuta. Vi sigurno nećete pogriješiti ako nabavite kreme s najvišim zaštitnim faktorom 50+.

Fototip 2 su osobe svijetlog tena i svijetle kose, koje bez zaštite pocrvene za 10 minuta, a fototip 3 osobe su srednje svijetlog tena i smeđe kose koji pocrvene za 15 minuta.
Tamnoputih ljudi s tamnom kosom i očima pak spadaju u fototip 4 te bez zaštite pocrvene za 20-ak minuta.

No, svakako trebate dva puta razmisliti ako slučajno promislite kako se s faktorom 50+ možete jednom namazati i cijeli dan provesti na suncu. Jer i tada ste (osim ako toi nije navedeno na kremi) nezaštićeni od UVA zraka, koje su odgovorne za tamnjenje kože, ali i za nastanak bora, oštećenje genskog materijala i nastanak melanoma.

Čak i ako je na vašem preparatu navedeno da sadrži UVA filtre, ne znači da se možete pržiti na suncu. Stoga još jednom naglašavamo kako se u razdoblju od 10 do 17 sati treba držati hlada bez obzira koju zaštitu na sebe nanijeli.

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist