Aktualno

MAJA MOZARA ‘S tugom u srcu primili smo vijest o smrti našeg dragog gospara Marka Burina’

marko burin 4

S tugom u srcu primili smo vijest iz Perua o smrti našeg dragog gospara Marka Burina – napisala je Maja Mozara, voditeljica dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika povodom smrti gospara Marka Burina (1941.-2022.).

-O njemu se može govoriti samo pohvalno. Bio je veliki zaljubljenik u svoj rodni Osojnik, dubrovački kraj i domovinu Hrvatsku. Ništa manje nije volio Peru, svoje Peruance i tamošnju hrvatsku zajednicu.
Burin je bio istaknuti domoljub, čovjek koji se s puno truda i energije zauzimao za očuvanje kulturnog identiteta, običaja, materinskog jezika, vjere. S jednakim žarom i upornošću izgradio je i vlastito poslovno carstvo u Peruu. Pomagao je potrebite i financirao izgradnju mosta Osojnik preko rijeke Chillon u Peruu, koji je uvelike popravio kvalitetu života lokalnog stanovništva. U svom rodnom Osojniku je nakon Domovinskog rata obnovio nošnje za sve uzraste, a bio je i počasni i doživotni predsjednik KUD- a Sv. Juraj Osojnik. U svoje selo je doveo vodu, obnovio crkvu i vatrogasni dom. To je tek mali dio njegovih darivanja i pomoći, jer u svojoj skromnosti nije htio o tome javno govoriti. Sav njegov angažman prelazio je granice mogućega.
Zalagao se za oslobođenje Hrvatske i njezino međunarodno priznanje. Za svoja nastojanja dobio je najviša državna odličja iz ruku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U susretu s njim uvijek se osjećalo čovjekoljublje i bogoljublje, bio je uzor koji je vrijedilo slijediti i poštovati.

Surađivao je s Hrvatskom maticom iseljenika u Dubrovniku, a nemjerljiv je bio njegov angažman u proslavama sv. Vlaha u Limi. Burin je puno učinio u promicanju Grada, hrvatske kulture i interesa naše zemlje u svijetu. O tome svjedoče i knjige „Hrvatska obitelj u Peruu“ te „Stručak vrijesa i pelina“ i „Osojnik i okolica“, u kojima je objavio pjesme i zapise svog oca Pera Burina.

Ovo prisjećanje skromni je znak zahvalnosti za sve što je učinio za voljeni Osojnik, Dubrovnik, za sve ljude koje je susretao i s kojima je radio, za svoju obitelj, rodbinu, prijatelje a osobito za svoju hrvatski rod i hrvatsku zajednicu u Peruu. Za njim u tuzi ostaju: supruga Marica, sinovi Diego i Orlando, unuci Oskar, Nikola, Mirandita i Marko, snahe Jenny i Clara, sestre Kate i Mare, zet Mato, nevjesta Ane, dundo Niko i tetka Mare, nećaci, ostala mnogobrojna rodbina, ožalošćene obitelji Burin, Mataša i Đevojić te svi stanovnici njegovog rodnog Osojnika. Počivao u miru Božjem – napisala je.

Pročitajte još

VIJEĆNICI APELIRAJU Grad bi trebao kupiti Skočibuhu na Šipanu

Nora Di Leo

KAZNILI IH ZBOG KORIŠTENJA PALETARA Grad sankcionirao Konzum

Dulist

Svjetski je dan darivatelja krvi!

Dulist