Aktualno

Napustio nas je gospar i sočanski dobročinitelj Marko Burin

Napustio nas je gospar i sočanski dobročinitelj Marko Burin

Kao golubice na Kandeloru, odletjela je u smiraj nebeskih poljana duša velikog hrvatskog domoljuba, poznatog peruanskog poduzetnika, ali ipak najpoznatijeg kao sočanskog dobročinitelja, gospara Marka Burina.
Marko je rođen na Osojniku 1941. godine. Sa svega 16 godina napustio je svoj rodni kraj i otišao trbuhom za kruhom u daleki svijet. Bistar i vrijedan, izgradio je kroz godine respektabilan poslovni koncern te bio iznimno cijenjen u poslovnim krugovima Perua.
Peruanci su mu zahvalni za izgradnju mosta preko rijeke Chillón, kojemu je dao ime Osoynik. Taj je most olakšao život lokalnom stanovništvu.
No, nikad nije zaboravio svoj rodni kraj. Vjerno mu se kroz godine vraćao te zdušno pomagao. Posebno se tu ističe njegova uloga za vrijeme domovinskog rata za što je 1998. godine odlukom predsjednika Tuđmana odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski. Posebno su mu zahvalni njegovi Sočani i Salačke koje je potpomogao za vrijeme ratne obnoveOsojnika i okolice.

Napustio nas je gospar i sočanski dobročinitelj Marko Burin

Njegova uloga je bila presudna i u dovođenju pitke vode na Osojnik, gdje je udružujući vlastita financijska sredstva s gradskim, vodovodna cijev došla do svake kućena Osojniku2009. godine.
Svesrdno je pomagao u obnovi narodne nošnje te se vrlo emotivno uključio u rad KUD-a „Sv. Juraj Osojnik“, kojega je podupirao i pomagao, teujedno bio počasni predsjednik sve do svoje smrti. Gospar Burin bio je i umjetnička duša; pisao je pjesme te je objavio nekoliko knjiga iz zapisa svoga oca te iz vlastitih sjećanja, koje su uglavnom posvećene običajima i tradiciji dubrovačkog kraja.
Bio je aktivan član Hrvatske zajednice u Peruu te predsjednik Kluba Hrvata Dubrovnik u Limi. Dobitnik je i počasnog doktorata Sveučilišta u Limi zbog iznimnih sposobnosti prevladavanja velike financijske krize 2007. – 2010. godine.
U srcima svojih Slački i Sočana ostat će uvijek upamćen kao veliki dobrotvor, koji je znao reći: „što ja više drugima dajem to mi Bog više vraća“. Neka mu je vječna slava i hvala. Izvor: KUD Osojnik

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist