DuList PROMO

Luksuzni nautički turizam kao jedan od recepata za budućnost

ZADAR, 27. 09. 2022. - Razvoj elitnog nautièkog turizma u Zadarskoj županiji. Providurova palaca. BRANKO DUKIC, JOSIP BILAVER, MIHAELA KADIJA, KRISTIJAN PAVIC, JOSIP KLISMANIC SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U Zadru je održana konferencija u organizaciji ACI-ja i Novog lista, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na kojoj su čelni ljudi hrvatskog turizma i nautičkog te pomorskog sektora govorili o razvoju luksuznog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji. O velikom potencijalu Zadarske županije govorili su Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i razvitka, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Branko Dukić, gradonačelnik grada Zadra, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., i Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar.

Nautički turizam, jedna je od okosnica turizma na Jadranu, sve njegove prednosti vidjeli smo upravo i tijekom pandemije kad je predvodio cijeli turistički sektor prema oporavku. Od svojih početaka do danas kontinuirano se razvija i raste, a jedan od najbrže rastućih i najpotentnijih segmenata svakako je luksuzni nautički turizam. Ta vrsta turizma podrazumijeva znatna ulaganja, visoku razinu ponude i usluge, ali donosi i goste veće platežne moći, a upravo su to bile teme današnje konferencije.

„Luke su vrata u svijet, pokretač gospodarskog razvoja i važan oslonac prometnoj povezanosti, nezaobilazan je njihov doprinos nautici, koja kontinuirano bilježi sve bolje rezultate. To najbolje zna i naš nacionalni lanac marina – ACI, koji upravlja s 22 marine od Umaga do Dubrovnika, a trenutno se priprema i gradnja 23. marine u Porto Barošu u Rijeci. ACI na području Zadarske županije upravlja marinom Šimuni na Pagu. Iznos koji je ACI uložio u svoje marine, samo protekle godine, iznosi gotovo 44 milijuna kuna. Upravo ova kontinuirana ulaganja u infrastrukturu, ali i u cjelokupnu ponudu, uz razvedenu obalu koju Hrvatska ima, daju ove izvrsne rezultate i postavljaju nautiku na poziciju jednog od vodećih sektora u cjelokupnim turističkim rezultatima“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Župan Božidar Longin zadarsko je priobalje ocijenio jednim od najvažnijih i najvrjednijih resursa kojima županija raspolaže. No, skrenuo je pozornost i na održivost, naime priobalje predstavlja i osjetljiv ekosustav

koji moramo štititi i čuvati, dok je gradonačelnik Branko Dukić istaknuo da treba stvoriti preduvjete te više nego ikad razmišljati o lokalnom stanovništvu, s obzirom na velik broj gostiju i gužve tijekom sezone.

Zadar je idealna destinacija za razvoj luksuznog nautičkog turizma. Štoviše, predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić, kazao je da iza svake luksuzne marine mora stajati i destinacija koja je privlačna klijenteli veće platežne moći i većih zahtjeva, a Zadar je sigurno jedna od tih destinacija. U Zadru može i treba postojati luksuzna marina, jer je ponuda u gradu i okolici komplementarna s takvim tipom marine, i obrnuto.

Razvoj nautike posljednjih godina definirao je novi smjer kojim treba ići, a svi su se prisutni složili jedra i dalje usmjeravati upravo u tom pravcu, prema nautičkom turizmu na još višem nivou, ali u sinergiji s ostalim sadržajima i turističkom ponudom koju grad već ima.

Autor: Vedran Karuza/Novi list

Pročitajte još

ALLURE BEAUTY POINT NA NOVOJ ADRESI Bili smo na otvorenju, pogledajte tko je sve došao!

Dulist

PRILIKA ZA POSAO Želiš postati dijelom jedinstvene priče na tržištu?

Dulist

CENTAR ZA JEZIKE UNIDU Novi ciklus programa učenja stranih jezika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija