Aktualno

Lubura i Macan o “slučaju ZAMP”

Umješanost predsjednika Iva Josipovića u djelovanje i financiranje ZAMP-a proteklih tjedana u centru je zanimanja hrvatske javnosti, a svoje su mišljenje o tome iznijeli i dva Dubrovčanina, Đuro Lubura i Krešimir Macan.

– Na način kako je cijela priča naplate naknada ZAMP-u postavljena, događa se da ista stvar bude naplaćena i do tri puta. Prvi put naknadu ZAMP-u plati HTV koji proizvede program i izvorno ga emitira, drugi put naknadu za to isto plaća kabelski operator koji ga distribuira, a treći put naknadu za istu stvar će platiti kafić ili hotel koji je spojen na tog kabelskog operatora i javno ga izvodi – kazao je za Index.hr stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura.

On je kao vodeći stručnjak od strane suda bio angažiran u nekim sporovima HDS ZAMP-a protiv kabelskih operatora od kojih je ZAMP htio naplatiti naknadu. Tvrdi kako su sva multiplicirana davanja ZAMP-u zapravo parafiskalni nameti koji značajno opterećuju gospodarstvo, onemogućavaju razvoj i u konačnici građanima poskupljuju uslugu.

– Da me se ne bi pogrešno razumjelo, veliki sam zagovornik zaštite autorskih prava koja smatram temeljem razvoja i pravne sigurnosti, no ta zaštita mora biti postavljena na logičan i pravičan način što po mojem mišljenju sada nije slučaj – zaključuje Lubura.

Drugi je Dubrovčanin, stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan za Novi list dao komentar javne percepcije cijelog slučaja. Tvrdi kako je u slučaju ZAMP-a “sve legitimno i zakonom pokriveno, ali na dosadašnju sliku predsjednika Josipovića ipak stavlja mali upitnik”.

– On otkriva drugu stranu predsjednika Josipovića, koja je javnosti dosad bila manje poznata. Predsjednik uživa ugled kao dobar i međunarodno priznat pravnik te umjetnik i skladatelj, ali sada vidimo da je jednako tako i uspješan poslovni čovjek – kaže Macan te podsjeća kako je sve o čemu se sada govori bilo javno poznato i u vrijeme Josipovićeve predsjedničke kampanje.

– Zašto ti podaci tada nisu iskorišteni, drugo je pitanje, jer bi u ono vrijeme vjerojatno imali mnogo više učinka. Danas nemaju snagu koju su mogli imati – procjenjuje Krešimir Macan.

Pročitajte još

FOTO Mališani učili kako se ponašati u opasnim situacijama

Dulist

SPASI ŽIVOT! Crveni križ poziva na akciju darivanja krvi

Dulist

OBIŠLI SMO GRADILIŠTE Na katoličkom dijelu Groblja Dubac više nema mjesta!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija