Kultura

Lovro Merčep predstavio se dubrovačkoj publici Gazunovim ‘Koncertom za alt saksofon’

DSO Mercep Facini 5

Dubrovački simfonijski orkestar održao je u petak navečer koncert u Slanici, na kojem je dirigirao maestro Tomislav Fačini, a kao solist se publici predstavio mladi saksofonist Lovro Merčep.

Merčepje odsvirao Koncert za alt saksofon skladatelja A. Gazunova. Mladi saksofonist laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalima 7. Međunarodnog saksofonističkog natjecanja u Novoj Gorici (Slovenija) i Međunarodnog natjecanja „Emona“ u Ljubljani. Na 1. Međunarodnom natjecanju saksofonista „Josip Nochta“ održanom 2014. godine u Zagrebu, u konkurenciji od 50 saksofonista iz cijelog svijeta, osvaja treću nagradu i posebnu nagradu kao jedini hrvatski natjecatelj u finalu, gdje je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju.
Lovro Merčep.

Održani program:
J. Sibelius Tužni valcer
A. Glazunov Koncert za alt saksofon i gudače u Eb duru
G. Puccini Krizanteme
A. Marcello Sonata za obou u d molu
C.Ph.E. Bach Simfonija br. 1 u D duru

 

Lovro Merčep (Zagreb, 1990.) magistrirao je saksofon 2014. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Dragana Sremca. Paralelno sa studijem u Zagrebu, dvije godine studirao je na Conservatoire a rayonnement Régional u Lyonu, u klasi Jean-Denis Michata te dvije godine na Conservatoire a rayonnement Régional u Versaillesu u klasi Vincenta Davida, gdje je boravio kao stipendist Francuske vlade. Od akademske godine 2014./2015. studira na Konzervatoriju u Amsterdamu u klasi Arna Bornkampa kao stipendist zaklade Adris.
Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalima 7. Međunarodnog saksofonističkog natjecanja u Novoj Gorici (Slovenija) i Međunarodnog natjecanja Emona u Ljubljani.
Na 1. Međunarodnom natjecanju saksofonista “Josip Nochta”, održanom 2014.godine u Zagrebu osvaja treću nagradu u konkurenciji od 50 saksofonista iz cijelog svijeta i posebnu nagradu kao jedini hrvatski natjecatelj u finalu, gdje je nastupio uz pratnju Zagrebačke filharmonije.
Dobitnik je Rektorov i Dekanove nagrade, a za svoja postignuća u 2013. godini nagrađen je Plaketom grada Samobora.
Umjetnički surađuje s najboljim mladim hrvatskim glazbenicima u različitim komornim sastavima, nastupajući na Samoborskoj glazbenoj jeseni, Vukovarskom festivalu komorne glazbe, Danima Milka Kelemena, Senjskim koncertnim večerima, ciklusu Virtuoso, ciklusu koncerata Iz salona Očić i na 27. Muzičkom biennalu Zagreb.
Kao član kvarteta saksofona Ardens nastupio je na festivalu SAX14 u Amsterdamu u glasovitoj dvorani Muziekgebouw aan ´t IJ.

Kao solist nastupao je uz Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a i Simfonijski orkestar RTV Slovenije na Osorskim glazbenim večerima, festivalu Dani hrvatske glazbe u Beču, ciklusu Bajsić u 8, Plavom ciklusu Zagrebačke filharmonije u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, Uroša Lajovica, Berislava Šipuša, En Shaoa i drugih.
Mladi skladatelji Gordan Tudor, Sara Glojnarić i Ana Horvat posvetili su mu svoje kompozicije koje često izvodi.

Pročitajte još

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA Bogat program za Međunarodni dan muzeja

Dulist

DUBROVAČKI SLIKAR IZVOR PENDE: Moram slikati u Gradu, iako malo brine o kulturi

Ivana Mijić Vulinović