Aktualno

LOKALNI IZBORI 2017. Znate li kako mora izgledati biračko mjesto?

LOKALNI IZBORI 2017. Znate li kako mora izgledati biračko mjesto?

U nedjelju, 21. svibnja 2017. godine održavaju se redovni lokalni izbori na kojima građani biraju članove predstavničkih tijela, te općinske načelnike, gradonačelnike i župane i njihove zamjenike.

Birač svoje pravo može ostvariti od 7 do 19 sati na biračkom mjestu kojemu pripada po adresi stanovanja, a adresu svog biračkog mjesta možete provjeriti i putem Registra birača RH. Na području Dubrovačko-neretvanske županije određeno je 225 biračkih mjesta, a u Dubrovniku njih 52.

Svakako je važno napomenuti i kakvo mora biti biračko mjesto. Naime, sukladno Zakonu o lokalnim izborima biračko mjesto ne može biti u vjerskom objektu, objektu u vlasništvu, najmu, zakupu ili trajnom korištenju političke stranke ili kandidata koji sudjeluje na izborima te u prostorijama u kojima se poslužuju i konzumiraju alkoholna pića. Na svakom biračkom mjestu prostorija za glasovanje mora se opremiti i urediti na način da se osigura tajnost glasovanja, tako da nitko u prostoriji ne može vidjeti kako je birač popunio glasački listić. Na biračkom mjestu glasački listići moraju biti pomiješani tako da nisu složeni po serijskim brojevima i postavljeni lepezasto licem okrenutim prema dolje da se ne vidi serijski broj listića. U prostorijama u kojima će se glasovati mogu se isticati državni simboli u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske. U istim prostorijama mogu se isticati i obilježja županija, gradova, odnosno općina u skladu s njihovim statutima.

Glasovanje se obavlja glasačkim listićima na kojima mora biti naznačena vrsta izbora na koje se odnosi. Svaki glasački listić mora imati otisnut serijski broj. Važeći glasački listić jest onaj iz kojega se na siguran i nedvojben način može utvrditi za koju je kandidacijsku listu ili kandidata birač glasovao. Nevažeći glasački listić jest neispunjeni glasački listić, glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi za koju je kandidacijsku listu ili kandidata birač glasovao te glasački listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više kandidacijskih lista, odnosno kandidata.

Zakonom je propisano i da se biračka mjesta, otvorena u 7 sati ujutro, zatvaraju u 19 sati, a biračima koji su se u to vrijeme zatekli na biračkom mjestu mora se omogućiti glasovanje.

Birači će u nedjelju dobiti čak četiri glasačka listića i to za izbor članova općinskog/gradskog vijeća, članova županijske skupštine, općinskog načelnika/gradonačelnika i župana.

Više informacija o lokalnim izborima možete potražiti na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist