AktualnoUrednički izbor

LJUBAV PREMA PARCU SPOJILA DUBROVNIK I LIKU Hodočasnici iz Ličkog Lešća prvi put u procesiji za barjakom

zupa sv krunice lika licani festa 2022

Da ljubav prema našem Parcu, svetom Vlahu, ljude spaja na čudesan način, svima je poznato. Zato je posebno zanimljivo kada se ta ljubav očituje i u srcima onih koji nisu iz Parčeva grada. Na jednu takvu lijepu dubrovačko-ličku priču naišli smo ovog divnog dana od Feste na Stradunu. Naime, hodočasnici iz Ličkog Lešća pod barjakom župe Blažene Djevice Marije od Svete krunice prvi put ove godine sudjeluju u svečanoj procesiji za Festu, a zanimljivu priču oko njihovog dolaska za DuList je podijelio gospar Miho Begović iz Plata, inače član Udruge hrvatski domobran Dubrovnik. Kako nam je otkrio, njegova majka potječe iz Ličkog Lešća, a njezin brat, Begovićev ujak, stradao je nakon Drugog svjetskog rata na Tupalama, području u blizini Sinca i Ličkog Lešća.

-Djed je sve prodao, nakon što nije mogao pokopati strijeljanog sina u svoj grob, i odselio u Slavoniju. Ovo sam doznao tek 1988. godine. Od 2001. pohodio sam grobove ujaka s još 14-ero strijeljanih na polju kod Sinca. Prije dvadesetak godina sam započeo sa zamolbama da se grobište dostojno i primjereno obilježi. Moje molbe i dopisi su izgleda urodile plodom te su posmrtni ostaci ekshumirani, provjereni na DNK na sudskoj medicini u Zagrebu, i dostojno pokopani na gradskom groblju u Otočcu prije godinu i nešto dana. Prošle godine nakon Feste sv. Vlaha, došla mi je pomisao da pokušam dovesti lički barjak na Festu te da to bude moj zavjet za žive i mrtve ličkog kraja. Da tako, na neki način, dio blagoslova našeg Parca padne i na našu Liku – pojasnio je gospar Begović.

Prvo je, naglasio je, kontaktirao rektora Zborne crkve sv. Vlaha don Hrvoja Katušića i pitao ga je može li pristupiti dovođenju barjaka iz Like. Don Hrvoje je, istaknuo je Begović, bio jako obradovan i odobrio je njegov naum.

-U kasnijim kontaktima mi je puno pomogao na čemu mu iskreno zahvaljujem. Potom sam kontaktirao jednog dobrog čovjeka iz Ličkog Lešća, Toma Jagodića, bivšeg predsjednika Kulturno umjetničke udruge Gacka – Ličko Lešće, a on me je uputio na sadašnjeg vođu Ivana Markovića, koji živi u Zagrebu, ali je često u Lici. U dogovoru s gosparom Markovićem, moja je intencija bila da pozovem šest ljudi, koji će biti obučeni u narodnu nošnju Like i smjestim ih u sebe doma dan, dva, za vrijeme Feste. Međutim, gospar Marković me je iznenadio, te je organizirao skoro cijelu KUU, tako da ih dolazi dvadesetak i to svi u narodnim nošnjama.

Među hodočasnicima iz Ličkog Lešća su i gospođa Josipa Marić, zatim počasni član i bivši predsjednik Tomo Jagodić te voditelj KUU Gacka Ivan Marković. Gospar Miho Begović s njima će ići u procesiji za barjakom s obzirom da im je ovo prvi put na Festi našeg Parca.

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist