Vaše vijesti

LJETO GOSPODNJE 2015. Sve je to ista garnitura političkih vrtnih patuljaka

LJETO GOSPODNJE 2015. Sve je to ista garnitura političkih vrtnih patuljaka

Na lokalnoj razini pojavljuju se strahovi da bez gospara Andra biljke neće praviti fotosintezu, sunce izlaziti, turisti dolaziti, djeca se rađati – jednom riječju da će se stvoriti situacija kao da je umro drug Tito, ne budi primijenjeno!

Plače se nad milijunčićima za gradske činovnike i školskim projektima koji su zaustavljeni, a da se ne pita koliko je stotina milijuna utrošeno u tunel i trafostanicu na Srđu i tko će plaćati složenu infrastrukturu toga projekta; nadalje medijski maratonci i dalje siluju temu Omble iako su vrhunski stručnjaci dokazali da je geofizički rizična (svjetski autoritet dr. Bonacci), energetski beznačajna (dr. Branimir Molak), ekonomski neisplativa i nevažna (stručnjaci s Hrvatskih studija), te da predstavlja rizik za rijeku i devastaciju zaštićenog krajolika.

Dr. Prelogović ističe da akumulacije ne izazivaju potrese, iako mu je jako dobro poznato da postoje tisuće primjera koji dokazuju suprotno, te da je struci ta činjenica poznata gotovo već 70 godina. Kako nastaju potresi, to je već razina znanja za gimnazijalce i njihove sredjoškolske profesore fizike. Da se od podzemlja vratimo prizemlju gdje stranačke „vojske“, tj. glasači odbijaju uvidjeti da je sve ista pasta, da ne samo u Dubrovačkom dogovoru i kontinuitetu Šuica -Vlahušić politike, već i u zaduživanju države, privatizaciji, odnosu prema Bruxellesu i NATO paktu, nadzornim odborima vlada jednodušnost političkih aktera.

Da ne budemo zlonamjerni i skloni valjda prenategnutim konspirativnim teorijama o dugoj ruci UDBE i drugih podzemnih velevlasti, dokazat ćemo da je sve to ista garnitura političkih vrtnih patuljaka.

Naime, ustanovit ćemo da je gospar Mesić u bliskim odnosima s dr. Josipovićem i mojim kolegom Karamarkom, te „dobrijem“ dijelom tiska (a tisak je kao što je poznato „sedma sila“), da naš najveći medijski profesionalac, rođeni Dubrovčanin, vodi kampanju Josipoviću kao što je vodio Kerumu i Razvoj golfu, da u odnosu prema INI postoji kontinuitet Račan Sanaderove vlade, da će Čačić vjerojatno u budućnosti surađivati s HDZ-om itd.

Ideološki sukob i dobra promreženost koja omogućuje podobnicima stipendije, zaposlenja, koncesije, sustavne pogodnosti čine da je potpuno svejedno tko se nalazi na čelu piramide, dr. Sanader, Kosor, nadobudni Milanović, ljudi navijaju za svoj klub bio na čelu tog kluba tajkun, nezreli psihopat ili don Kameleone.

Tako i ovi predsjednički izbori pokazuju zavidnu stranačku disciplinu (koju smo kao narod pokazali kada smo marširali pod Pavelićem 1945. u ruke Englezima ili 1948. kad je brkati simbol socijalizma i Titov mentor preko noći postao naš najveći neprijatelj, srećom da maršal nije dobio virusnu upalu mozga i naredio napad na Trst, jer bismo ga slijepo slijedili!).

Dakle ostaje izbor između visoke NATO pakt činovnice i manje visokog proizvođača atonalne glazbe za ljubitelje kakofonije (Drmeš za Pendereckoga, Ars diaboli, Diabolezza) koji češće putuje u Beograd i London nego drugdje (jasno da je Beograd susjed s kojim treba riješavati odnose, priznajem London je važan faktor).

Dakle, nova pravednost i pokretanje ekonomije putem Ustava (Kina ima vrlo jaku ekonomiju i bez liberalnog društva, a ne vidim po čemu se njemački Ustav razlikuje od francuskog ili ruskog, ali njemački proizvodi će uvijek biti kvalitetniji, pa sve i da neki diktator ukine Ustav).
Tko će biti slijedeći fikus na Pantovčaku?
Nebitno, događa se svjetsko historijsko preslagavanje tektonskih ploča, Zapad pritiska Rusiju koja traži spas u azijskom i južnoameričkom tržištu, što je jak napadaj na dolar.
Tko će tu ako sukob ne postane velik najviše izgubiti?
Europa koja energetski zavisi od Rusa i koja gubi preko 800 milijardi eura slijedom zatvaranja ruskog tržišta, te naravno Ukrajina u kojoj tinja građanski rat.
Tko profitira? Turska koja drži važne geopolitičke ključeve, i možda SAD koji ima jako unutarnje tržište i kontrolu globalnog kapitala.
Zato će ova godina biti vrlo zanimljiva, s dr. Vlahušićem ili bez njega i golfa!

Teo Trostmann

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist