Kultura

LJETNIKOVAC SKOČIBUHA Večer posvećena poeziji Ilije Crijevića

Dubrovačke knjižnice organiziraju pjesničku večer uz predavanje posvećenu poeziji Ilije Crijevića koje će održati dr.sc. Zrinka Blažević s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo događanje, koje je u sklopu Dana europske baštine i projekta Kultura u điru, održat će se u utorak, 22. rujna 2020. s početkom u 17:30 sati ispod lođe u ljetnikovcu Skočibuha (ul. Anice Bošković 28).

U rujnu ove godine navršava se pola milenija od smrti dubrovačkoga humanističkog pjesnika i prozaista Ilije Crijevića (Aelius Lampridius Cervinus, Dubrovnik 1463. – Dubrovnik, 15. IX. 1520). On se, prema jednodušnom sudu povjesničara književnosti i klasičnih filologa ubraja među najveće pjesnike latinskoga jezičnog izraza.

U ovome predavanju će Zrinka Blažević na primjeru pjesničkoga opusa Ilije Crijevića pokazati da vrijednost hrvatske neolatinske književnosti kadšto čak i nadilazi granice nacionalne kulture, mjereći se s najvećim poetskim ostvarenjima europskoga humanizma. Autorica će to ilustrirati i čitanjem fragmenata prepjeva najreprezentativnijih Crijevićevih pjesama od onih ljubavne, nabožne i satirične tematike, do poetskih ekfraza i panegiričkoga komunalnog epa De Epidauro.

Dr. sc. Zrinka Blažević, redovita profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesorica Blažević predaje europsku i svjetsku povijest ranoga novog vijeka i suvremene teorije historijske znanosti na preddiplomskoj razini te historijsku antropologiju i historijsku imagologiju na diplomskoj razini studija. Bavi se i prevođenjem latinske poezije i historiografske proze na hrvatski jezik te je do sada objavila nekoliko knjiga prijevoda. Ususret ovom jubileju pokrenula je ambiciozni projekt prepjevavši gotovo 9000 Crijevićevih stihova i to prema latinskom autografu iz Vatikanske biblioteke. Ovim projektom bi se hrvatskoj javnosti u prepjevu učinio dostupnim Crijevićev poetski opus koji predstavlja prvorazredan primjer hrvatske humanističke pjesničke produkcije. Zahvaljujući činjenici da je ovaj prijedlog naišao na razumijevanje i potporu Matice hrvatske, u skoro će vrijeme biti objavljena cjelovita zbirka prepjeva Crijevićevih pjesama.

Pročitajte još

‘IZLOŽBA BAŠTINE’ Prva međunarodna konferencija u Znanstvenoj knjižnici

Dulist

VEČERAS Predavanje o ranim radovima Vlaha Bukovca

Dulist

DSO: Pridružite nam se na koncertu i zajedno ispratimo dubrovačko Pozno ljeto

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija