AktualnoUrednički izbor

Ljetnikovac Getaldić čeka bolja vremena, Općina nema sredstava za kupiti ga

Ljetnikovac Getaldić čeka bolja vremena, Općina nema sredstava za kupiti ga

Preko puta crkve Župe sve. Marije Magdalene smjestio se, ili bolje rečeno ‘utopio’ u asfalt plemićki ljetnikovac Getaldić, impresivno zdanje staro preko 400 godina. Miruje, čeka neko bolje vrijeme, neke nove vlasanike koji će mu udahnuti dušu i ponovo ga vratiti u život.

Mjesto gdje se ljetnikovac nalazi svojevrsni je centar kulture u Župi dubrovačkoj – ili bi u nekim idealnim prilikama mogao biti. Blagajna, stari župski muzej i crkva Mandaljena s pripadajućim trgom na kojem se izvode brojne kulturnoumjetničke manifestacije s mogućim ljetnikovcem u sličnoj funkciji tvorile bi zaista pravi mali sadržajni centar ovoga kraja.

Budući da je zdanje iz 17 stoljeća na prodaju, štoviše oglašeno je na stranicama oglasnika Njuškalo, zanimalo nas je postoji li mogućnost, odnosno je li Općina Župa dubrovačka razmatrala kupovinu i bi li u tom slučaju ljetnikovac bio prenamjenjen za neki javni sadržaj.

Idealno za nove sadržaje
Pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Jure Marić odgovorio nam je kako se već i prije razmatralo o kupovini impresivnog ljetnikovca prostora oko 1000 metara četvornih – bez okućnice. Ova veličina bila bi idealna za kreiranje novih sadržaja, no zasad ništa od toga. Marić objašnjava i zašto.

– Još 2006. godine, tadašnje Općinsko poglavarstvo Općine Župa dubrovačka nije prihvatilo ponudu za kupnju predmetnih nekretnina. Cijena 2006. godine bila je 3 milijuna kuna što je i tada iznoslio preveliki iznos za općinski proračun – naglasio nam je Marić. Inače, ljetnikovac se oglašava za simboličnih euro na oglasniku.

Budući da se ne radi o ‘običnoj’ obiteljskoj kući, sutrašnja moguća prenamjena svakako ne bi tekla jednostavno.

– Treba naglasiti i da je kompleks evidentiran kao kulturno dobro (ladanjsko-gospodarski posjed) stoga je i obnova moguća isključivo prema konzervatorskim smjernicama – istkanuo nam dalje Marić. No, to nikak one znači da Općina nema sluha za kupovinu. No…

Što ako…
– Svakako bi bilo dobro kada bi Općina imala financijske mogućnosti za kupnju ovakvih građevina te eventualnu obnovu i prenamjenu istih ali nažalost trenutno nema takvih mogućnosti – zaključio je Marić za DuList.

Neslužbeno doznajemo kako je cijena ljetnikovca u ovom trenutku znatno niža od tri milijuna kuna koje su ponuđene 2006. godine. Je li tome kumovalo vrijeme, odnosno zapuštenost bez sanacije i renovacije? Moguće. Ipak, lijepo bi bilo vidjeti jednu u nizu župskih ladanjskih krasotica u novom ruhu.

Za kraj, osim pripadajućih fotografija, donosimo vam i nekoliko detalja o samom ljetnikovcu. Ljetnikovac Getaldić smješten u Mandaljeni, sastoji se od tri etaže, navodi se u opisu oglasnika, ukupne površine 600 metara četvornih. Ima čak 14 soba, uz stambenu površinu od 1000 metara četvornih, tu je i okućnica od 1300 metara četvornih. Pripadajuće gospodarske zgrade ukupne su površine 450 metara četvornih a posljednja renovacija odvila se 1965. godine. Zanimljivo, neko vrijeme funkcionirao je i kao osnovna škola! Okružen je kolonama i palmama – i jedne i druge odolijevaju zubu vremena, no koliko još?

MNJB

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović