Ulicama moga Grada

Ljetni đir našeg Kneza i njegova ministra

Ljetni đir našeg Kneza i njegova ministra

Zastavši se na tren posred Božidarevićeve, već opasno zamantrani od sunca, zadnjim atomima razuma Knez i njegov ministar rekoše jedan drugom: 'Ovo nema smisla, ajmo negdje van Grada'. I otišli su na kraću turneju. Ljetni đir. Za odmorit se.

Uz jednoglasnu odluku kako će ovaj đir ulicama Grada nastavit kad prođu gužve, kad odu naši dragi turisti, te Grad i ovo još malo njegove preostale čeljadi počne živjet normalno.
Bježeći od zadnjih dana gužvi po Gradu, kad nam je ljeto uputilo svoj završni toplotni udar, Knez Republike Porporele Jozo Mafijozo i njegov prvi suradnik, ministar sitnog obrta i privatluka Bobinjo, u želji za obić' okolna mjesta svoje države, pobjegli su na Šipan.
 
ZA DUŠU I TIJELO
 
Za odmorit dušu i tijelo. Istina, sve pomalo u tajnosti, izbjegavali su fotoreportere, ponajviše zbog tjelesne opuštenosti na plažama. Naime, njih dva su svjesni one precizne parole koja vrijedi za mnoge njihovih godina: Naručili smo pločice, a dobili bojlere! Zbog tih bojlera možda je i bolje ne vidjet fotografije njih dvojice na plaži. Kako oni slabijih emocija ne bi doživjeli šok. Nije lako gladnoj čeljadi gledat bojlere u ovih na vlasti. Upravo zbog izbjegavanja tog šoka svom puku, stalno su bili u pratnji svog šefa protokola i osiguranja znanog Pice Picolaja. On ih je čuvao od 'paparaca'.

A na Šipanu ih je puk dočekao pun oduševljenja, uz pozdrave na sve strane; Dobrodošli Kneže! Treba ih razumjeti, jer nakon dva stoljeća do njih je konačno i opet došao Knez. Jer, zna se, na tom otoku odmarali su se dubrovački kneževi stoljećima. Red je da se odmore i ovi današnji. Posebno je ushićen njihovim dolaskom bio voditelj sjajne Škole filma Miro zvani Willy. Počastio ih je kao pravi domaćin.

A na uho im je pjevao znani „meštar od puca“ Pero Franić. Međutim, unatoč svim tim blagodatima, već drugi dan shvatili su kako Rusi dolaze i na Šipan, grade na predjelu Katino pitaj Boga koliko vila i objekata. Sve je zbog njihovih radova u prašini i umjesto neba vide se ogromne dizalice, te su njih dva žurno napustili ovaj lijepi otok.
 
KNEZ I IZBORI
 
Zbog pravdanja putnih troškova javnost treba znati i kako je svoj ljetni predah pred burnu predizbornu jesen Knez Jozo Mafijozo iskoristio i za obilazak Splita, nazočio je izložbi Kralju Elvisu, a dodirnuo je i palac Grgura Ninskog, kako bi ga sreća pratila u političkim odlukama vezanim za budućnost njegove čeljadi i puka Republike Porporele. Svjestan je kako mu ove izborne godine neće bit lako, jer već su neki počeli s kampanjama. I lažima.

Posebno Onaj vječno umrežen u sve živo! Nema gdje ga nema, a sad u internom pisamcu poručuje kako On brine o Gradu, želi ga spasit i ne zna ništa o tom što se zbiva! Ajme!!! Ne treba ti žega, gužva i turisti za poludit kad se to pisamce pročita. Čeljadi, bit će svega u nadolazećim izborima. Knezu neće bit lako. Trebao mu je odmor pred ovu vruću politički jesen. Pa je sa sobom do Splita i tom zgodom vodio svog ministra od povjerenja Bobinja. Ali oba puta kad je Knez slikan, njegov ministar zatekao se na obližnjem sanitarnom čvoru.

I usluge platio 5 kuna, točno kao i na Pilama, u tamošnjem sanitarnom čvoru. Svoj odmor proveli su uz suvremenu definiciju rada, koja kaže; rad je nekad od majmuna napravio čovjeka, a sad od čovjeka pravi – konja! A konje ubijaju, zar ne? Pa je bolje odmarat, nego radit. I nakon svih ovih putovanja, vratili su se doma, u lagani đir prvih dana podnošljivog rujna mjeseca. I krenuli iznova u đir Gradom, namjerno ponovno u Božidarevićevu, gdje su ga i prekinuli. Kad ih je sunce zamantralo.

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro