Kultura

Linđo postao kulturno dobro RH

Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 19. listopada 2011. godine utvrdilo je da dubrovačko – primorski ples linđo ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

 Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 2. studenog 2011. godine, na navedeno nematerijalno kulturno dobro, primjenjuje se Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kao i svi drugi propisi koji se odnose na kulturna dobra.

Kako piše u obrazloženju Rješenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dubrovačko – primorski ples linđo spada među jedinstvene oblike plesa u Hrvatskoj, a na dubrovačkom području ne postoji niti jedna druga plesna tradicija koja bez prekida traje od kraja 18. stoljeća do danas. 
 Linđo koji se izvodio u gornjim selima Dubrovačkog primorja nije se mijenjao pod utjecajem autorskih i scenskih prezentacija, već je zadržao svoj integritet. Unutar samog obrazloženja već spomenutog Rješenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, navedeni su detalji strukture linđa, osnovna terminologija vezana za sam ples, kao i podaci o prvom prikazu linđa u pisanoj riječi, slici i filmskom zapisu.

Dobivanjem statusa nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, dubrovačko – primorski ples linđo postaje dio velike hrvatske tradicijske obitelji te na taj način potvrđuje rad svih onih marljivih ljudi koji su očuvali ovaj povijesni ples i osigurali da linđo zauzme zasluženo visoko mjesto na ljestvici kulturnih posebnosti ovoga kraja. 
 Dubrovnik i njegova okolica, kao područje koje je kroz svoju dugu povijest uvijek bilo kulturno i civilizacijsko središte ovog dijela Europe, posebno njeguje različite oblike nematerijalne kulturne baštine. Mnogobrojni živući primjerci nematerijalne kulturne baštine na dubrovačkom području, tvore neprocjenjivu mrežu iznimne vrijednosti i jedinstvenosti u svijetu.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA Djevojačke nošnje i nakit manjina pogledajte u Rupama

Dulist

Darko Fritz predstavlja monografiju ‘siva) (zona …diskursi s periferije’

Dulist

PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA ‘Lokrum ima potencijal postati novi Brijuni. Treba više promovirati lokalnu povijest’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija