Sport

LAĐARI DUBROVNIK JUG Dubrovčani se spremaju za Maraton lađa

Neretvanski marathon lađa, nesumnjivi je brand Dubrovačko-neretvanske Županije. Taj spektakl danima zaokuplja pažnju cijele Neretvanske doline, a na udarni dan, druge subote u kolovozu, kad je utrka, prvoklasni je događaj za elite, puk i medije iz cijelog okruženja. Lađa kojom se utrkuju 22,5 km od Metkovića do Ploča, ustvari je tradicionalno plovilo za prijevoz ljudi, tereta i stoke. Vrlo plitka i široka, nije napravljena za brzinu i nije predviđena za debelo more, no gusari za to ne mare. Cijeloj Neretvi to je glavni događaj godine za koji se ozbiljno spremaju, ne bi li podigli Domagojev štit, glavni pokal utrke, težak 27 kilograma. Sudjeluje skoro 40 posada sa po 18 članova posade. Prvotno su se smjeli natjecati samo Neretvani ili njihovi potomci, ali se 2005. dozvolilo pristup svima, tako da se sada natječu lađe iz cijele Hrvatske, iseljenici iz Australije, Hrvati iz Vojvodine, Italije i BiH. Iako je Dubrovnik političko središte županije u kojoj se ova velebna utrka upriličuje, Grad, nažalost, nikad nije imao svog predstavnika. Kako mnogi Neretvani često pohode i uveličavaju dubrovačku Festu sv. Vlaha, postavlja se pitanje, ne bi li bilo lijepo da Dubrovčani uzvrate i pošalju svoju lađu na maraton. Osim očitog marketinškog, motiv za nastup bi, naravno, bio i sportski. Dubrovnik je grad s velikom, ne samo veslačkom tradicijom pa ne bi trebao biti problem sakupiti posadu. Zadatka se prihvatio Paulo Vlašić, veslački veteran VK Neptun i sportski entuzijast.

— Pokušavam svim silama sakupiti ekipu i iznaći sredstva. Nadam se da će ove sezone ekipa ‘Lađari Dubrovnik Jug’ biti spremna za nastup na maratonu. Tražimo potporu od institucija Grada i Županije, ali zašto ne i od sponzora. Htjeli bismo lađu dovesti ovdje na Omblu, pokazati turistima i našim ljudima ovaj biser naše baštine. Dugoročni plan je da osnujemo kajak i kanu klub, ovdje u Rijeci dubrovačkoj. Svjestan sam da su vremena teška i da novaca svuda nedostaje, ali, isto tako, mislim da ova je inicijativa zavrijeđuje potporu – rekao je Vlašić. Ne ostaje nam drugo, nego nadati se da će Paulo uspjeti u svom naumu i dostojno predstaviti Grad na jednom od najmasovnijih natjecanja i najvećih događaja u Hrvatskoj.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 14. travnja 2021.

Pročitajte još

Dubrovački bridžisti sedmi u konkurenciji 12 najboljih hrvatskih timova

Dulist

OSMI SMO U EUROPI! Hrvatska upisala prvi remi na Europskom prvenstvu u Mađarskoj

Dulist.hr

UPISI U SVE KATEGORIJE Prijavi se i postani Shark! 

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija