Kultura

KULTNE DUBROVAČKE KUNDURICE ‘Mara i Kata’ premijerno izvedene u Kazermi

KULTNE DUBROVAČKE KUNDURICE 'Mara i Kata' premijerno izvedene u Kazermi

Prvi premijerni dramski naslov 71. Dubrovačkih ljetnih igara ‘Mara i Kata’, autorski projekt Saše Božića u suradnji s Natašom Dangubić u ulozi Mare i Doris Šarić Kukuljicom u ulozi Kate, odigran je ovog ponedjeljka navečer u Kazermi pod Svetom Marijom. Ovaj autorski projekt inspiriran je legendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika ‘Na posjedu u kundurica’ te knjigom ‘Dubrovačke kundurice’ Dese Begović Mrkušić, no na 71. Igrama Mara i Kata počinju tamo gdje originalna radio snimka završava.

U predstavi se obrađuju tri razdoblja, sadašnjost i 2020. godinu s kojom predstava počinje, zatim 2000. godinu koja se zapravo referira na devedesete, poslijeratnu privatizaciju, uništavanje tvornica i dubrovačke industrije, rasprodaju nekretnina.

-To su kratke scene, isprekidane stereotipnom dubrovačkom glazbom, odnosno nekim poznatim dubrovačkim glazbenim hitovima. Onda odlazimo u daleku budućnost, u 2040. godinu. Ono što smo uzeli kao konstantu u cijelom tom razdoblju je gubitak stanovnika. Počinjemo s time da 2020. ima još 500 građana u Gradu unutar zidina pa se vraćamo u devedesete kako bismo pronikli u uzrok svega toga. A 2040. Mara i Kata ostaju jedine stanovnice Grada. To je taj apsurd u vremenu – naglasio je koautor i redatelj predstave Saša Božić koji je u razgovoru za DuList, među ostalim, istaknuo kako su ‘Mara i Kata nastale iz prilagodbe programa epidemiološkim, ali i financijskim ograničenjima ovogodišnjeg izdanja festivala’.

-S obzirom da smo većinu naših planiranih i najavljenih projekata morali otkazati, sjetio sam se svoje stare želje da uprizorimo te kultne dubrovačke kundurice. Sama ideja uprizorenja došla je iz jednog dijela moje predstave Skup Igre, koja je premijerno prikazana 2012. na Igrama. U toj predstavi bavio sam se sjećanjima građana Dubrovnika na kultnu predstavu Koste Spaića Skup i uopće tzv. zlatnim dobom Igara. Tijekom rada na predstavi Nataša Dangubić i Doris Šarić-Kukuljica kreirale su dva lica kundurica koje raspredaju o mogućoj budućnosti Grada. Doris, Nataša i ja smo godinama sanjali o tome da ta dva lica razvijemo u punokrvnu predstavu. Na prijedlog Line Njirić iz Igara odlučili smo ih spojiti s licima Mare i Kate. Moram priznati dok me gospođa Njirić nije upozorila na kultnu emisiju radio Dubrovnika: Na posjedu kod kundurica, ja nisam znao za taj mali fenomen Dubrovačkog radija. Mjesec dana rada u kuhinji Nataše Dangubić iznjedrio je suvremenu Maru i Katu – naglasio je Božić.

‘Analitičarke’ iz dvorišta, Mara i Kata, britko se i ekspresivno osvrću na sve; od trenutnog političkog stanja u Lijepoj našoj, preko afitavanja pa sve do toga koji ih turisti najviše gustaju. Ovaj dubrovački tandem ne prestaje kritizirati sve i svakoga svojim specifičnim humorom, tempiranim komičnim obratima, originalnim jezikom i apsurdnim prevrednovanjem pojma mudrosti svakodnevice.’

Dodajmo i da su zbog velikog interesa publike, uz prvotno planirane četiri, dodane još četiri izvedbe za koje su ulaznice također rasprodane u kratkom roku. Predstava je još na programu 21. srpnja s početkom u 21.30 sati, 22. srpnja u 21 sat i 23 sata te ponovno 3. i 4. kolovoza u 21.30 sati te 5. kolovoza u 21 i 23 sata.

Pročitajte još

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist