DuList IN

‘KUĆNA ZABAVA’ Čuvajmo od zaborava tradicionalna blatska jela, slastice i pića

Prehrambeno odjeljenje Viteškog Udruženja Kumpanjija Blato čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića.

Ono danas svoj rad očituje organizacijom ‘Kućne zabave’, večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Kućna zabava održat će se u petak, 1. veljače 2019. godine u 19.30 u Konobi Zlinje.

Udruženje gaji lijep običaj da, kao pristupnicu ‘Kućnoj zabavi’ članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

Na jednoj takvoj večeri rodila se ideja o objavljivanju knjige blatskih recepata, svojevrsne blatske kuharice. Realizator takve ideje bio je gosp. Rade Kaštropil pa je 1995. objavio knjigu ‘Blatska trpeza’. U njoj je kroz stare recepte, poznati blatski humor i pokoju pjesmu, zaustavljeno vrijeme koje tako nemilosrdno prolazi i u zaborav šalje navike naših starih.

Upravo u toj knjizi možete pronaći tradicionalne recepte blatske gastronomije na dijalektu, a Kućna zabava kao jedinstvena manifestacija ima između ostalog za cilj nastaviti i sa daljnim promicanjem tradicionalnog kolača kao što je Blatska lumblija, koja će se i ove godine naći na bogatoj trpezi Kućne zabave Viteškog udruženja Kumpanjija naći već 60.put zaredom, zajedno sa ostalim delicijama autohtone blatske kuhinje.

Pročitajte još

#ADVENTNAVOJNOVIĆU Navijačku atmosferu ‘podgrijali’ Matko i Brane

[FOTO/VIDEO] #ADVENTNAVOJNOVIĆU Sveti Niko podijelio je poklone mališanima!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Kad padne noć – u Gradu nastane čarolija!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija