Kultura

Kroz ‘Pronalazak izgubljenog vremena’ Pavo Jančić približava strip najširem krugu čitatelja

U sklopu izdavačke djelatnosti Doma Marina Držića objavljena je dvojezična, hrvatsko – engleska publikacija ‘Pronalazak izgubljenog vremena’ profesora sociologije i kroatologije Pava Jančića. Ova publikacija može se promatrati kao svojevrstan ‘šlag na torti’ u povodu dovršetka zahtjevnog izdavačkog pothvata strip-izdanja cjelovitog teksta najpoznatije komedije Marina Držića ‘Dundo Maroje’, ilustratora Dubravka Kastrapelija.

Prof. Jančić sudjelovao je u predstavljanju prvog dijela strip-izdanja ‘Dundo Maroje’ 2019. godine, a predstavio je i četvrti, završni dio stripa u ožujku ove godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, koja je tada ugostila izložbu ilustracija Dubravka Kastrapelija pod nazivom ‘Dijalog s Držićem’. A što donosi ‘Pronalazak izgubljenog vremena’ najbolje je opisao njen autor u poglavlju Uvodna razmatranja u kojem problematizira sljedeća pitanja.

-Zašto je strip važan, na koji način korespondira s ostalim granama umjetnosti, kako se razvijao strip u Hrvatskoj, što je ilustrator Dubravko Kastrapeli radio s Držićem, po kojim su se književnim predlošcima pravili stripovi te kako je strip postao nastavno sredstvo… – istaknuo je.

Dom Marina Držića ustrajno radi na približavanju opusa Marina Držića svim generacijama te educiranja svih posjetitelja, a posebice mladih i studenata o životu i djelu našeg velikog komediografa. U tom smislu posebno se pokazao vrijedan medij stripa pa su u sklopu izdavačke djelatnosti u proteklom razdoblju objavljena strip-izdanja cjelovitih tekstova ‘Novele od Stanca’ (2017.) i ‘Dunda Maroja’ u četiri nastavka (2019., 2020., 2021. i 2023.), sve u suautorstvu akademskog slikara i ilustratora Dubravka Kastrapelija. Predstavljanje Držića u novom ruhu medija stripa svakako predstavlja značajan iskorak u približavanju njegova djela mladoj čitalačkoj publici. Iako se najčešće poima kao zabava, strip ima obrazovnu i odgojnu komponentu pa se u školama koristi kao pomoćno sredstvo kojim se učenicima približava nastavni sadržaj. Tako su i stripovi u izdanju Doma Marina Držića već uvršteni u sadržaj udžbenika hrvatskog jezika za gimnazije i strukovne škole. Kako u publikaciji navodi prof. Jančić: ‘Posebno je značajno kad se u formi stripa obrađuju književni klasici i tako približavaju publici različitog čitateljskog senzibiliteta. Zato su kroz pojavu strip-izdanja Doma Marina Držića svi na dobitku. I strip, koji ovim dobiva svoju novu, pretežito mlađu publiku, ali i Držić kao kanonski pisac hrvatske književnosti i obvezni lektirni autor. Njegova djela, ovako kvalitetno i moderno interpretirana te raskošno prezentirana, dodatno dobivaju na svojoj već odavno opjevanoj umjetničkoj snazi, dopadljivosti i bezvremenosti.’

Poznavatelj i ljubitelj stripa, prof. Pavo Jančić tekstom publikacije ‘Pronalazak izgubljenog vremena’ svojim vještim, stručnim, ali i pristupačnim jezikom približava medij stripa najširem krugu čitatelja, ali, usudili bismo se reći, postaje i nezaobilazni autor za buduće proučavatelje stripa u Hrvatskoj, posebno kao nadahnuti tumač osebujne veze Marina Držića i njegovog ‘pengača’ Dubravka Kastrapelija.

Pročitajte još

KNJIŽEVNI SUSRET Nikolina Bošnjak predstavlja eko slikovnice o Tigijima

Dulist

NOVA PREMIJERA U TEATRU Pandur: Kazalište je oaza gdje se može reći istina o svijetu u kojem živimo

Dulist

VEČERAS U LAZARETIMA Lerova premijera ‘Toliko o pticama’

Dulist