Pripremite svoje miksere jer nam stižu slatke ričete Kristine Čorak koja je svojom strašću za kuhanjem osvojila srca gledatelja diljem zemlje kao sudionica nedavnog izdanja popularnog natjecanja MasterChef. Kristina, amaterska kuharica donosi svoja dva recepta slastica kako bismo ušli u duh proljeća i proslave Uskrsa. Očekujte spoj tradicionalnih okusa s modernim twistom, jer Kristina uvijek teži stvaranju jela koja odišu originalnošću i rapsodijom okusa. S njom, čak i najjednostavniji recepti postaju pravo malo umjetničko djelo, a svaka delicija nosi njen pečat.
—Izabrala sam dva jednostavna recepta za ovaj Uskrs. Htjela sam pokazati spoj tradicije i modernog, kakva jela i sama volim jesti. Volim to nešto malo otkačeno, svoje, rapsodije okusa, citruse, a najviše volim raditi s čokoladom i s pistacijom. Čak i u najjednostavnijem ruhu nekog kolača napravim svoju apstrakciju jer dodam taj neki touch. Pa da ne duljim, krenimo mi na ono bitno! – kazala nam je Kristina uvodeći nas u svoj prvi recept, njenu inačicu tradicionalnog kuglofa.
KUGLOF S BIJELOM ČOKOLADOM I ŠUMSKIM VOĆEM
Kuglof je jednostavan desert, brze izrade koji zasigurno može biti zvijezda svakog blagdanskog stola.
Sastojci:
200 grama maslaca (sobna temperatura)
100 grama šećera
2 vanilin šećera cimet šećer
3 jaja
180 ml tekućeg jogurta
korica limuna i naranče
3 dl iscijeđenog soka od naranče
400 grama brašna
1 prašak za pecivo
30 ml ruma
100 grama bijele čokolade
150 grama šumskog voća
Uputstva za pripremu:
• Miksati omekšali maslac, šećer i vanilin šećere (da dođe do kreme) dodavati postupno jaja (jedno po jedno)
• Dodati jogurt i korice limuna i naranče
• Dodati brašno (unutra stavite prašak za pecivo i malo cimet šećera), zatim cijeđeni sok (1.5 dl) dok se sve ne sjedini
• Dodati šumsko voće koje se kuhalo u malo iscijeđene naranče i 2 jušne žlice meda
• Kuglof se peče 35 min na 180 stupnjeva. Provjeriti štapićem je li gotov pa ga dodatno peći minut po potrebi
• Nakon što se ispeklo prekriti krpom i ohladite 10 min.
• Preliti sve s mlijekom i sokom od naranče.
• Prebaciti na tanjur za serviranje.
• Otopiti bijelu čokoladu, dodati listiće badema, poslagati šumsko voće na vrh (mogu i sušene brusnice/maline ili oboje po volji)
-Svaka slastica koja sadrži pistacije je po meni dobitna kombinacija. Ovaj mali orašasti plod, pun divljenja, još od doba paleolitika hrani ljude. Pistacija je savršen plod jer je zdrav, a okusom nevjerojatan. S čim god ga se poveže, naprosto je savršen – zaključila je Kristina uvodeći nas na ovaj način u svoj drugi recept.
TIRAMISU S PISTACIJOM
Sastojci:
1 listić želatine
4 žumanjka
100 grama šećera
500 grama mascarpone sira sobne temperature
200 ml slatkog vrhnja
100 grama kreme od pistacija
1 vanilin šećer malo korice limuna
380 grama piškota ohlađena espresso kava (oko 250 g)
rum (4 žlice)
25 ml cijeđena naranča (3dl)
mlijeko (2 dl) t
amna čokolada (ili za kuhanje) – 150 grama
Vrhnje za šlag – 150 ml
Uputstva za pripremu:
• Piškote kratko sa svake strane tunkati u espresso i rum, posložite na dno kalupa.
• ogradica tj. obložene piškote tunkati u naranču i mlijeko.
• Za kremu, prvo potopiti listić u malo hladne vode.
• Umutiti žumanjke sa šećerom dok ne dobijete gustu i svijetlu kremu. Na pari tucite žumanjke sa šećerom još 5 – 10 minuta da ih termički obradite. Ocijedite želatinu od viška vode i umiješajte u još vruće žumanjke.
• Dodati koricu limuna. Promiješati i ohladiti.
Kristina predlaže dvije kreme koje izvrsno idu s tiramisuom: Jednu samo s mascarponeom i kremom od pistacija, a drugu s mascarponeom, kremom od pistacija s dodatkom žumanjaka i istučenog vrhnja za šlag. Redoslijed slaganja je: Piškote, jedna krema, piškote pa druga krema. Kristina je također dodala malo ganache kreme i po vrhu posula grubo nasjeckane pistacije.