Aktualno

Krenula provedba programa “inteligentne energije”

Regionalna razvojna agencija DUNEA započela je s provedbom preko 18 milijuna kuna vrijednog trogodišnjeg projekta MASHARTILITY – Mjerenje i razmjena podataka s komunalnim servisima za Sporazum gradonačelnika/načelnika.

Projekt se realizira u okviru Programa Inteligentna energija Europe (Intelligent Energy Europe – IEE) koji je sastavni dio EU Okvirnog programa konkurentnosti i inovacija (Competitiveness and Innovation Framework Programme – CIP). Cilj IEE programa je podržavanje energetske diversifikacije i promocija novih obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u sektoru transporta.

MASHARTILITY je projekt koji je prepoznao važnost razmjene podataka o utrošenoj energiji između javne uprave, poslovnog sektora i građanstva, i pružatelja usluga u energetici. Problem razmjene relevantnih podataka je specifičnost koja se javlja u provedbi Akcijskih planova održivog korištenja energije (Sustainable Energy Action Plan – SEAP) i nerijetko je presudan faktor njihove uspješne realizacije.

Specifični cilj projekta je razvoj strukture i implementacija sheme suradnje između jedinica lokalne/regionalne samouprave i njihovih institucija s operatorima distribucijskih sustava energije; razvoj, implementacija i monitoring SEAP-a na projektnom području, i širenje svijesti o planovima i rezultatima projekta među relevantnim dionicima u Europi.

Nositelj projekta je ARGEM, Energetska agencija regije Murcia iz Španjolske koji je okupio 17 partnera iz gotovo svih zemalja Europe. Ukupan proračun projekta je gotovo preko 18 milijuna kuna, dok je proračun DUNEA-e oko 660 tisuća kuna.

DUNEA će u naredne 3 godine provoditi projektne aktivnosti na području otoka Korčule i Lastova.

Pročitajte još

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Mia Njavro Banić

[FOTO/VIDEO] Operne dive poklonile Dubrovčanima predivnu glazbenu večer

Dulist

Riječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija